Foto: De werkgroep 'De Sprundelse Processie' met vlnr: Ineke Zopfi, Jac van Trijp, Adrie van Ginneken, Jan van den Broek, Jan Boeren, Ria van Oorschot en Ad Meijer. Ad van de Sande ontbreekt op deze foto. FOTO CORINE ROKS
Foto: De werkgroep 'De Sprundelse Processie' met vlnr: Ineke Zopfi, Jac van Trijp, Adrie van Ginneken, Jan van den Broek, Jan Boeren, Ria van Oorschot en Ad Meijer. Ad van de Sande ontbreekt op deze foto. FOTO CORINE ROKS Foto: Corine Roks

Facelift Sprundels mysterie nadert deadline

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

SPRUNDEL – Al maanden werken een beeldhouwer en restaurateur samen aan de renovatie van de vijftien religieuze sculpturen in het Fatimapark van Sprundel. De beeldhouwwerken dateren uit 1948 en vormen samen 'De geheimen van de Rozenkrans'. Maar de geheimen geven zich niet zomaar prijs, dat blijkt wel uit de tijdrovende herstelwerkzaamheden die met uiterste precisie worden uitgevoerd. De tijd dringt, want op 30 september worden de opgeknapte religieuze kunstwerkjes feestelijk ingewijd.

DOOR CORINE ROKS

De werken bestaan uit gebeeldhouwde medaillons waarop het leven van Christus in drie fases staat afgebeeld. Deze fases, zijn geboorte, de kruisweg en de herrijzenis, ook wel de blijde, droevige en glorievolle geheimen, zijn herkenbaar door een kleur. De medaillons worden gedragen door stenen zuiltjes, die samen een omgang vormen in het Fatimapark.

Zuiltjes

Beeldhouwer Serge van Druten en restaurateur Michiel Overhoff worden aangestuurd door projectleider Jac van Trijp. Van Trijp over het project: "We hebben aangeklopt bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed om de juiste personen voor de restauratie te vinden. Via via kwamen we vervolgens in contact met deze kunstenaar en restaurateur. De beeldhouwer heeft de beschadigde kopjes in zijn atelier opnieuw vormgegeven en de restaurateur plaatst de ontbrekende delen op de medaillons". Inmiddels zijn de meeste medaillons hersteld, nu rest de renovatie van de stenen zuiltjes. Ook zij zijn na zeventig jaar toe aan een opknapbeurt.

Plattegrond

Een vlotte afronding is voor de achtkoppige werkgroep 'De Sprundelse Processie', een samenwerking tussen 'Beleef Sprundel' en de parochiekern Heilige Joannes de Doper zeer gewenst daar de werkgroep voorbereidingen treft voor een begeleidend boekje. Jan van den Broek hierover: "Samen met Ineke Zopfi, Ria van Oorschot en Ad van de Sande geven we het boekje vorm. Behalve het ontstaan worden de geheimen in woord en beeld vertaald waarbij een handige plattegrond de bezoeker door het mysterie leidt". Van den Broek merkt op: "Wist je trouwens dat de meeste bezoekers aan de verkeerde kant starten. Daarom plaatsen we een duidelijk bord aan het begin van de processie". Voor de renovatie heeft Beleef Sprundel een mooi bedrag van € 35.000,00 uit diverse subsidiepotjes bij elkaar weten te vergaren.

Jeugd

Een volgende uitdaging kaart Van den Broek aan: "Als de gerestaureerde monumenten zijn gewijd, gaan we zoeken naar een vertaling met het heden. Denk hierbij aan teksten die aanzetten tot nadenken. We zijn ook zoekende naar een link met de jeugd. Dit stukje religieus en cultureel erfgoed van Sprundel toegankelijk maken voor alle generaties, dat wordt ons volgende project!"

Formatie

In de voorbereidingen naar de feestelijke dag op 30 september, waarop de kunstwerken door pastoor Hans van Geel worden ingewijd, zijn diverse verenigingen betrokken. "Spontaan bieden zij hun medewerking. Prachtig dat dit initiatief uitnodigt tot verbroedering", laat Van Trijp weten. Zo wordt gestart met een rondwandeling met drumband en Lyracorps die speciaal voor deze gelegenheid na jaren weer een formatie vormen, hebben inwoners de mogelijkheid zich te laten vervoeren door paard en wagen, tonen Sprundelse modellen kledij uit vroegere tijden en wordt Maria geëerd met een bloemenhulde.

Inwijding

Na het officiële gedeelte is het de beurt aan de Sprundelse muziek- en dansverenigingen met optredens op het Kloosterplein. En molen De Hoop krijgt voor deze speciale gelegenheid een vlaggenlijn in de Pauselijke kleuren geel- wit. Iedereen is welkom tijdens de plechtige inwijding en aansluitende feestelijkheden, aanvang 13.30 uur, Kloosterplein, Sprundel.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief