Afbeelding

Trouwen kan voortaan in dorpshuis de Trapkes

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

SPRUNDEL - In dorpshuis de Trapkes in Sprundel kunnen voortaan ook burgerlijke huwelijken worden gesloten. De gemeente Rucphen heeft toestemming verleend. Dat betekent dat het buurtcentrum de eerste externe trouwlocatie is buiten het gemeentehuis.

"Daar zijn we erg blij mee", vertelt voorzitter Adrie van Ginneken van Dorpswerk Sprundel. Het is in de gemeente Rucphen al mogelijk om op externe locaties te trouwen. Daarvoor moet dan wel iedere keer apart toestemming worden aangevraagd. Dat geldt voor de Trapkes door deze regeling niet meer.

Trouwmogelijkheden

Het eerste officiële huwelijk kan nu plaatsvinden in de Trapkes, maar kort geleden is een stel al 'in het geheim' gehuwd. Zij waren in stilte al op het gemeentehuis getrouwd, maar deden het toch nog een keer over voor hun familie in het dorpshuis. "Zo konden we mooi een keer proefdraaien. Iedereen was laaiend enthousiast. We hebben in het dorpshuis ook veel mooie ruimtes die zich lenen voor een huwelijk. Wie veel gasten meebrengt kan terecht in de twee grotere zalen, maar ook een klein huwelijk is mogelijk. Daarvoor hebben we de zijbeuk. Dat is een knusse sfeervolle ruimte waar de burgemeester in 2016 koning Willem-Alexander en koningin Máxima ontving. Stellen mogen de zalen zelf ook aankleden", vertelt Van Ginneken.

Kerkelijke huwelijken

Dorpshuis de Trapkes bevindt zich sinds een aantal jaar in de voormalige Johannes de Doperkerk. Bijzonder is dat er nog steeds eucharistievieringen worden gehouden in de kapel bovenin het buurthuis. Daar kunnen ook nog steeds kerkelijke huwelijken worden gesloten. Burgerlijke trouwerijen vinden niet plaats in de kapel. "Het is wel bijzonder dat in één gebouw zowel een burgerlijk als een kerkelijk huwelijk kan worden gesloten. Het is mooi dat dit in Sprundel mogelijk is", vindt Van Ginneken. Overigens trouwen steeds minder stellen voor de kerk.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief