Jos Struijs is nog lang niet toe aan zijn pensioen. FOTO MONIQUE JANSEN
Jos Struijs is nog lang niet toe aan zijn pensioen. FOTO MONIQUE JANSEN

Jos Struijs houdt gemeentewerf al 30 jaar schoon

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

RUCPHEN - Al dertig jaar lang rent Jos Struijs (58) over de gemeentewerf van Rucphen. Daar werkt hij met heel veel plezier. Zijn superconditie heeft hij opgebouwd als couponrunner bij paardenconcoursen. Daar sjeest hij de hele dag over het terrein om protocollen en wedstrijdresultaten van en naar de jury te brengen. "Dat doe ik door heel Nederland", vertelt Jos niet zonder trots.

Afgelopen maand werd Jos uitgebreid in het zonnetje gezet bij de gemeente. Hij is namelijk al veertig jaar werkzaam bij de WVS, waarvan dertig jaar op de Rucphense gemeentewerf.

Hand- en spandiensten

De WVS detacheert hem bij de gemeente. Daar verricht hij allerlei hand- en spandiensten op de gemeentewerf. "Ik zorg ervoor dat het terrein schoon blijft. Ook ontvang ik chauffeurs die spullen komen brengen voor de gemeente en help dan met sjouwen. Ook help ik mijn collega's met het plaatsen van bijvoorbeeld verkeersborden in de openbare ruimte", legt Jos uit. Daarnaast zorgt Jos er ook voor dat er bij supermarkten altijd voldoende rollen vuilniszakken liggen waar bewoners kunststof afval in kunnen gooien. Dit zijn aparte zakken waarmee plastic vuilnis apart wordt ingezameld. Deze rollen zijn gratis op te halen.

Geen onderscheid

De andere medewerkers op de werf zijn ook erg blij met hem. "Jos hoort er ook helemaal bij. Daar maken we geen onderscheid in. Eigenlijk mogen we hem wel onze assistent-werfbeheerder noemen!", benadrukt Jaap Eckhardt, opzichter bij de gemeente Rucphen. In de eerste tien jaar van zijn loopbaan werkte Jos in de bouw. Dat beviel hem op een gegeven moment niet meer. Op de gemeentewerf in Rucphen voelt hij zich in zijn sas: "Ik vind vooral het contact met de mensen erg leuk. Er is altijd tijd voor een praatje. Ook is er altijd iets te doen. Ik zit niet graag stil!" Op de vraag of hij al uitkijkt naar zijn pensioen is het antwoord dan ook een stevig nee. Hij werkt graag nog een aantal jaar door op de werf.

Bekendste couponrunner

Zijn vrije tijd brengt Jos het liefste door in de paardensport. Hij is inmiddels de bekendste couponrunner van het land. Op concoursen zorgt hij ervoor dat alle resultaten zo snel mogelijk kunnen worden verwerkt. "Met mijn beentjes loop ik gemakkelijk 35 kilometer per dag!" benadrukt de actieve Schijvenaar. Hij begon ooit op regionale paardrijwedstrijden, maar is nu landelijk een graag geziene gast. Zijn vakantiedagen gebruikt hij dan ook voornamelijk om zijn werk vrijwilligerswerk als coupunrunner uit te voeren. Daarnaast zorgt hij ook nog voor zijn twee eigen pony's.

Helpen waar nodig

Ook in zijn eigen dorp helpt Jos waar hij kan. Afgelopen weken was hij elke avond te vinden in de tent van Buurtschap Schijf waar hij trouw de vloer veegde en spullen opruimde. Daarnaast helpt hij elk jaar mee met de opbouw van de Schijfse Kermis. Ook is hij lid van de Buurtpreventie Schijf. Geregeld patrouilleert hij in het dorp om te letten op de veiligheid en adviezen te geven aan omwonenden. Tenslotte zet zich ook in voor de aangepaste paardensport voor gehandicapten: "Het is zo knap wat die presteren. Jammer dat er weinig mensen komen kijken op hun wedstrijden!"

Brandweerkazerne

Op de gemeentewerf heeft Jos veel meegemaakt. Zo was hij er bij toen er een gloednieuwe loods werd geplaatst en de brandweerkazerne werd gebouwd. Ook daar kwam hij in het verleden vaak. Tegenwoordig maakt de kazerne onderdeel uit van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. De gemeente en de brandweer maken nog steeds gebruik van elkaars ruimten. Zo vond de receptie voor Jos plaats in de gezamenlijke kantine. Een gebeurtenis waar Jos met veel genoegen op terugblikt. Ook de WVS is trots op Jos. "We vinden het belangrijk dat medewerkers integreren op de werkvloer en dat is bij Jos meer dan geslaagd!", benadrukt Ad van Laarhoven, detacheerder bij WVS.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief