Op het speelveldje bevinden zich alleen nog een klimbol en een schommel.
Op het speelveldje bevinden zich alleen nog een klimbol en een schommel. Foto: Amy Klaverveld

Aanhoudende vernielingen: speeltuin Sint Willebrord verdwijnt

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

SINT WILLEBRORD - De gemeente Rucphen ruimt het speelveld aan de Wilgenrijs in Sint Willebrord leeg. Reden is dat de speeltoestellen geregeld ten prooi vielen aan vandalisme en dat kinderen weinig gebruik lijken te maken van de voorzieningen.

De paar speeltoestellen die nu nog aan de Wilgenrijs staan worden verplaatst naar andere speelveldjes in Sint Willebrord. Zo krijgt het klim- en glijtoestel na een opknapbeurt een plaatsje aan de Elzenrijs. Deze speelhoek ligt op 200 meter van de Wilgenrijs.

Nieuwe speeltoestellen

Op het gewraakte speelveld zijn eind 2014 een schommel en een glij- en duikeltoestel geplaatst. Daar stonden eerder al een klimbol en een hobbeltoestel. In 2015 kreeg de gemeente voor het eerst klachten over overlast door hangjongeren. "Dit betrof geluidsoverlast tot in de nacht, sloop en achterlaten van rommel", meldt gemeentewoordvoerder Fred Buermans. Ook de speeltoestellen vielen ten prooi aan vernielzucht. De klimbol verloor een poot. Ook het schommelzitje en de glijbaan raakten beschadigd. Verder werd het hobbeltoestel gestolen en nooit meer teruggevonden. De overlast van jongeren in het speeltuintje is de afgelopen jaren wel afgenomen, maar er heeft met enige regelmaat nog vervuiling en overlast plaatsgevonden.

Onveilige situatie

In januari kreeg de gemeente opnieuw een melding dat de glijbaan kapot was. "Die was dit keer dusdanig vernield dat het niet meer veilig was. We hebben toen besloten het weg te halen en tijdelijk op te slaan", benadrukt Buermans. De glijgoot kan ook niet meer worden gerepareerd en zal in zijn geheel moeten worden vervangen. In een straal om het speeltuintje heen wonen veertien kinderen in de leeftijd van nul tot twaalf jaar.

Gebruik

Na de laatste vernieling hebben de jongerenwerker en de BOA gekeken of het speelveld aan de Wilgenrijs veel wordt gebruikt. Zij zijn in het voorjaar geregeld gaan kijken en hebben geen kinderen zien spelen. Ook kwamen er geen meldingen binnen bij de gemeente na het tijdelijk verwijderen van de glijbaan en de diefstal van het hobbeltoestel. Omwonenden zijn door de gemeente geïnformeerd over het besluit om het speelveld te ontruimen. Daar kwamen ook geen reacties op terug.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief