Erich Putman met zijn lintje én onderscheiding van de brandweer die hij in maart bij zijn afscheid ontving.
Erich Putman met zijn lintje én onderscheiding van de brandweer die hij in maart bij zijn afscheid ontving. Foto: Corine Roks

Lintje voor vrijwillig brandweerman Erich Putman

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

RUCPHEN - Erich Putman uit Rucphen ontving vorige week een Koninklijk lintje voor zijn verdiensten bij de vrijwillige brandweerorganisatie. Dertig jaar lang heeft hij het korps van de gemeente Rucphen versterkt, en dus ook de reorganisatie meegemaakt. Inmiddels heeft de veiligheidskundige zijn post bij de vrijwillige brandweer verlaten in de wetenschap dat er goede opvolging paraat staat.

DOOR CORINE ROKS

"Een luxe binnen ons korps, we hebben zelfs een wachtlijst met vrijwilligers die ook overdag kunnen aantreden", laat Putman weten."Ik heb altijd geroepen dat ik met mijn vijfenvijftigste zou stoppen, afgelopen maart heb ik daarom afscheid genomen. Dat ik nu een Koninklijke onderscheiding uit handen van onze burgemeester heb ontvangen, overigens een topburgemeester, is een kroon op mijn werk bij de vrijwillige brandweer".

Eerste wagen

Vooral de beginjaren bij het brandweerkorps hebben indruk gemaakt op de gedecoreerde. Putman werkte destijds bij defensie, op het terrein aan Scherpenberg, en kreeg vanuit Den Haag een machtiging om onder werktijd diensten te verrichten voor de vrijwillige brandweer van Rucphen. "Bij defensie werd mij verzocht aan te treden als bedrijfsbrandweer. Een aantal collega's waren daarnaast bij de vrijwillige brandweer in Rucphen aangesloten. Dat leek mij ook wel wat, de kazerne bevond zich op een steenworp afstand van ons huis in Rucphen, iets dat zeker meetelde."

Beklemming

Het eerste ongeval met beklemming heeft diepe indruk op hem gemaakt. "In het wrak bevonden zich een moeder met een kindje. Het kindje vroeg aan mij: "Is mama nu dood?". Erich laat weten heel wat traumatische ervaringen in dit vak te hebben meegemaakt, zoals drie dodelijke ongevallen aan de Zundertseweg. Ook branden met dodelijke slachtoffers staan op zijn netvlies gegrift. Een treinongeval zal hem altijd bij blijven: "Zo bizar. De auto was helemaal weggeslagen, behalve de stoel van de bestuurder en de bijrijder, de enige inzittenden. Zij kwamen met de schrik vrij op wat kleine verwondingen na". Putman laat weten de vele gebeurtenissen goed te hebben verwerkt: "Ik heb vele nare dingen meegemaakt, maar er gelukkig geen trauma's aan overgehouden".

Adrenalinekick

Dat het vak als brandweerman nog een keerzijde bevestigt Putman. "In het begin kreeg ik echt een adrenalinekick als mijn pieper te pas en te onpas afging. Helaas merkte ik de laatste jaren dat het me steeds zwaarder viel. Je denk dan: Oh nee, niet nu." Als voorbeeld geeft hij zijn verjaardag waarbij het huis vol visite zat, en een keertje tijdens de verjaardag van zijn zoontje. In 2006 begint Erich Putman zijn eigen bedrijf als veiligheidskundige. Zijn ervaringen bij de vrijwillige brandweer komen hierbij goed van pas. "Ik heb geleerd rustig te handelen bij incidenten. Dit geldt ook bij problemen met gevaarlijke stoffen waar ik in mijn werk wel eens mee te maken heb". De burgemeester noemde Putman een trouwe kracht op wie iedereen altijd kon rekenen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief