Peter Jongenelen voor zijn gesloten zaak Het Hoofdkantoor in de coronacrisis.
Peter Jongenelen voor zijn gesloten zaak Het Hoofdkantoor in de coronacrisis. Foto: Claudia Koole

Onwerkelijk en leeg gevoel bij sluiting horeca

Door: Claudia Koole Algemeen

STEENBERGEN/KRUISLAND - Horeca moeten noodgedwongen hun deuren sluiten in deze coronacrisis. Het is een tijd uitzitten waarbij een einddatum vooralsnog onbekend is. Ondernemers schikken zich naar de omstandigheden, pakken klussen op die zijn blijven liggen en zijn bezig met nieuwe plannen om klanten opnieuw te gaan ontvangen. Peter Jongenelen van Het Hoofdkantoor in Steenbergen en Edwin Maas van De Commerce in Kruisland geven een inkijkje in hun gesloten horeca leven.

"Gezondheid gaat boven alles", laat Peter Jongenelen weten. Hij staat voor zijn gesloten zaak. Het rolluik is dicht, de terrasstoelen aan elkaar geketend. "Voor mij is het heel erg vreemd. Afgelopen jaar zat ik twintig jaar als zelfstandig ondernemer in de horeca, erin resulterend dat ik inmiddels ook twintig jaar elke week achter de bar sta. Nu duurt het al enkele weken dat we verplicht gesloten moeten zijn. Het geeft een heel onwerkelijk en leeg gevoel. Het werk wat ik met enorm veel plezier en passie doe, is voor nu nog onbepaalde tijd niet aan de orde."

Gezondheid

Normaal gesproken heeft Peter Jongenelen veel sociaal contact. Dat is nu wat anders. "Buiten social media heb ik weinig contact met mensen. De reacties die we ontvangen zijn heel positief. Gezondheid gaat boven alles. Daarom snappen wij, en ook onze gasten, het als geen ander dat de genomen maatregelen belangrijk zijn. Als we hier goed mee omgaan, dan hopen we dat deze crisis snel onder controle is. Zoals gezegd, gezondheid gaat boven alles."

Omzet

Ook Edwin Maas van De Commerce in Kruisland moet anders schakelen in deze tijd. Zijn horecabedrijf kent een extra tak waarbij hij mensen nog van dienst kan zijn met afhaalmenu's. "Wij staan achter de beslissing van onze regering. Onze horeca kan nog enigszins doordraaien met afhaalfuncties waar het kan binnen de richtlijnen. Zo houden we nog contact met onze gasten en medewerkers, hetzij wel in een beperktere vorm als voorheen. Maar het is beter dan niets. Het doet wel zeer. Zeker nu het weer beter gaat worden. We zouden onze gasten willen verwelkomen op ons mooie grote terras, in onze eeterij en in de feestzaal. Maar we weten waar we het met z'n allen voor doen. Het is cliché, maar gezondheid gaat voor omzet, al zijn de gevolgen voor ons dat 90 procent van de omzet is afgenomen."

Kwaliteit

Bij Peter Jongenelen worden de consequenties verder doorgetrokken. Hij heeft geen restaurantdeel en bezorgen is geen optie. "Bezorgen is in mijn optiek geen optie. Het nuttigen en genieten van een drankje in de horeca draait puur om beleving en kwaliteit. Dit is met bezorging absoluut niet te realiseren. Als je kwaliteit en beleving niet voor 100 procent kunt garanderen, dan moet je er niet aan beginnen." Zijn extra taak als trainer voor taptechnieken staat in de wacht. "Voor Heineken geef ik trainingen op het gebied van taptechniek. Dit gebeurt dan bij de horeca-onderneming op locatie. Deze training verzorg ik voor de ondernemer en zijn personeel en maakt deel uit van het kwaliteitsborgingsprogramma 'Passie Voor Kwaliteit'. Dit is om uiteindelijk de kwaliteit in de Nederlandse horeca naar een nog mooier niveau te brengen. Ook deze trainingen zijn momenteel allemaal uitgesteld."

Toekomst

Over de toekomst wordt alvast nagedacht. Edwin Maas: "Over een jaar zijn we nog steeds het bruisend hart van Kruisland met volop activiteiten in en rond onze horecagelegenheid waar volop feesten plaatsvinden en heerlijk gegeten wordt." Peter Jongenelen spreekt eveneens bemoedigende woorden voor de toekomst: "De lezers wil ik heel veel sterkte wensen en blijf gezond! Zorg goed voor jezelf en je geliefden. Zo komen we met z'n allen deze moeilijke tijd goed door en komen we er uiteindelijk gezamenlijk sterker uit. Als deze crisis is verslagen, kunnen we met z'n allen weer heerlijk genieten zoals al onze gasten dat van ons gewend zijn."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief