Rian Liefhebber van De Ontmoetingswinkel aan haar lege koffietafel waar ze liever veel mensen samen ziet.
Rian Liefhebber van De Ontmoetingswinkel aan haar lege koffietafel waar ze liever veel mensen samen ziet. Foto: Claudia Koole

In De Ontmoetingswinkel mag sociaal contact er weer zijn

Door: Claudia Koole Algemeen

STEENBERGEN - Het is nog maar een jaar geleden dat De Ontmoetingswinkel aan de Kaaistraat in Steenbergen werd geopend. Oprichtster van de winkel Rian Liefhebber had niet kunnen denken dat het zo anders zou lopen. De coronacrisis zorgde ervoor dat er helemaal niet meer ontmoet kon worden. Andere manieren werden bedacht en gecreëerd om mensen in moeilijke tijden bij te staan.

"Deze periode in de coronacrisis heeft toch z’n sporen achtergelaten”, vertelt de trotse Rian Liefhebber, die ook in moeilijke tijden haar toko overeind houdt om mensen te blijven helpen.“Trouwe bezoekers durfden niet meer te komen. Ze worden echt gemist. Onze activiteiten konden niet doorgaan en de winkel draaide maar halve dagen. Er werden veel minder kannen koffie gezet. De tafel bleef leeg.”

Koffie

Het was noodzakelijk om een aangepaste versie te creëren. Nieuwe initiatieven konden niet altijd in de winkel zelf worden georganiseerd. Bij de soepactie werd er naar mensen toegegaan. “Mensen konden op afspraak in de ochtend komen naar De Ontmoetingswinkel om dan in alle rust er te kunnen zijn. Dan konden mensen er heel even uit zijn”, vertelt ze verder. “Sommigen vinden het gewoon leuk om wat te kletsen en anderen wilden wat puzzelen of meehelpen in de winkel. Er is tenslotte altijd wat te doen. Hulp is altijd welkom. Een vrijwilliger voor één of twee dagdelen mag zich melden. Ook iemand voor zaterdag."

Eenzaamheid

Andere manieren van sociaal contact werden onderhouden. “Met enkele bezoekers hielden we telefonisch contact. Het is belangrijk om dit sociaal contact aan te houden. De laatste weken ben ik regelmatig gebeld of we weer vanouds gaan beginnen, want mensen zijn het beu om thuis te zitten en de eenzaamheid slaat toe. Het is moeilijk, maar we hebben menig moedeloos gesprek gehouden met mensen de afgelopen tijd. Het blijft erg belangrijk om mensen te helpen."

Soepproject

Die hulp kwam eveneens uit een andere hoek om soep langs deuren te gaan brengen. Met de overbuurman van Brasserie Puur was er snel een klik om samen te werken. Ingrediënten werden geleverd of gedoneerd, de soep werd in de keuken van deze brasserie gemaakt en vrijwilligers brachten de soep langs deuren van mensen die zich hadden opgegeven. Rian Liefhebber: “We moeten volgens de regels van het RIVM blijven werken. Dit betekent kleinere groepen in de winkel, de lunchbijeenkomst kan nog niet doorgaan, maar het soepproject houden we voorlopig nog aan. In onze winkel kan men zich hiervoor nog aanmelden.”

Boodschappen

Mensen die het blijvend moeilijk hebben of die sociale hulp kunnen gebruiken, kunnen zich nog altijd tot De Ontmoetingswinkel wenden. Rian Liefhebber maakt ondertussen mondkapjes van stof die herbruikbaar zijn en vult haar tijd met het maken van voedselpakketten in samenwerking met het Sociaal Hulpcentrum Steenbergen. De boodschappen mogen altijd gedoneerd worden in de winkel, die vervolgens worden verdeeld over mensen. Een financiële bijdrage is eveneens welkom, die besteed wordt aan hulp voor anderen. 

Via NL85 SNSB 0785 5775 72 t.n.v. De Ontmoetingswinkel kan men op deze wijze een steentje bijdragen in Steenbergen en omgeving. Op Facebook is deze winkel te volgen.Goede plannen mogen altijd worden ingediend.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief