Afbeelding
Foto: Shutterstock

'Rookmelders ook verplicht in bestaande woningen'

Door: Peter Houtepen Algemeen

THOLEN - Minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken wil dat ook in bestaande woningen op elke verdieping een rookmelder aanwezig is. De verplichting geldt, sinds 2003, al voor nieuwbouwwoningen.

Hiermee wil de minister invulling geven aan het advies van brandweer, gemeenten, vastgoedeigenaren en bouwende partijen. "De meeste slachtoffers van brand vallen door het inademen van rook", aldus Knops. "Rookmelders redden dus mensenlevens. Uit TNO-onderzoek van afgelopen jaar blijkt dat rookmelders in alle woningen het risico op dodelijke slachtoffers vermindert." De minister wil daarom het Bouwbesluit op dit punt aanpassen en rookmelders niet alleen verplicht stellen voor nieuwbouw, maar ook voor bestaande bouw.

Maatregelen

Om gebouweigenaren voldoende tijd te geven deze maatregelen in alle bestaande woningen door te voeren, wil de minister deze verplichting pas per 1 juli 2022 laten ingaan. Ook worden hiermee problemen voorkomen bij de levering en beschikbaarheid van rookmelders bij leveranciers. De planning is om het voorstel in april aan te bieden aan de Tweede Kamer.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief