Afbeelding

WijZijn Traverse komt met dak- en thuislozenopvang tijdens de coronacrisis

Algemeen

THOLEN - WijZijn Traverse heeft, samen met de gemeente Roosendaal, een extra opvanglocatie voor thuis- en daklozen gerealiseerd aan de Waterstraat. De reguliere opvanglocatie voor dak- en thuislozen bevindt zich in Bergen op Zoom, maar tijdens deze coronacrisis worden er ook tien plekken gerealiseerd in Roosendaal om ook deze mensen een veilige opvangplek aan te kunnen bieden.

'Blijf zoveel mogelijk thuis!' Dat is het devies van minister president Mark Rutte in al zijn toespraken en persconferenties met betrekking tot het coronavirus. Maar, ook raadt hij de mensen af om in groepen bij elkaar te komen. Maar, voor sommige mensen is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Dak- en thuislozen hebben geen thuis waar ze zichzelf op kunnen sluiten tot de coronacrisis voorbij is en de opvanglocaties zijn juist in deze tijd drukker dan normaal. 

"Mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats moeten kunnen blijven rekenen op veilige opvangplekken. Juist zij zijn extra kwetsbaar nu en hun aantal neemt toe, omdat ze op hun privé-logeeradressen veelal niet terechtkunnen nu", stelt WijZijn Traverse. De opvanglocaties sluiten is ook geen optie, omdat deze mensen dan allemaal op straat komen te staan. Daarom zijn er tijdelijk extra noodvoorzieningen gerealiseerd. 

Waterstraat

Bergen op Zoom is als centrumgemeente aangewezen om dak- en thuislozen op te vangen. "Op onze reguliere opvanglocatie in Bergen op Zoom zijn 18 plaatsen voor avond- en nachtopvang. Tijdelijk komen daar 10 plekken in de Waterstraat in Roosendaal bij", vertelt Esther de Jongh, manager Maatschappelijke Opvang bij WijZijn Traverse Groep. Het gaat dan om een besloten deel, waarbij 24/7 begeleiding aanwezig is. "Voor bewoners van de tijdelijke voorziening gelden dezelfde maatregelen als voor alle inwoners van Nederland. Zij zullen dus vooral binnen zijn."

Stayokay

Maar, dat is niet het enige, ook hostelketen Stayokay in Bergen op Zoom heeft een aantal slaapplaatsen beschikbaar gesteld voor de opvang van dak- en thuislozen. "Hierdoor zijn wij beter in staat de RIVM-richtlijnen op te volgen en te zorgen voor meer spreiding." Zo krijgen de dak- en thuislozen hier een eigen kamer of slapen ze met maximaal twee personen in een kamer. De extra bedden van Stayokay en de opvang in Roosendaal zorgt er ook voor dat het minder druk is bij de reguliere opvang. "De bezorgers van New York Pizza bezorgen iedere avond de warme maaltijden, die bereid worden door cliënten en medewerkers in de opvang, bij Stayokay. Weer zo'n fantastisch voorbeeld van hoe mensen zich in deze bijzondere tijd inzetten voor de kwetsbare mensen in onze samenleving!"



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief