Afbeelding
Foto: Iman Fase

'Ouders verantwoordelijk zwemmen bij De Spetter'

Door: Vera de Geus Algemeen

THOLEN - Ouders maken zelf de keuze of ze hun kind dat een zwemdiploma heeft bij De Spetter laten zwemmen of niet. Dat zegt de gemeente Tholen.

DOOR VERA DE GEUS

Michael Schoonen van het CDA vroeg het college van burgemeester en wethouders om duidelijkheid rond zwemmen voor de jeugd in zwembad De Spetter. Schoonen wilde weten hoe de medewerkers controleren of de kinderen die komen zwemmen ook daadwerkelijk een diploma hebben. Verder wild hij duidelijkheid over het aantal kinderen dat per dag maximaal toegelaten wordt in het zwembad en of daarbij ook gekeken wordt naar een verdeling van leeftijdscategorieën. Tot slot wilde hij weten of medewerkers de verantwoordelijkheid van de ouders overnemen met betrekking tot de veiligheid van de kinderen.

De gemeente laat weten: "Bij de voorverkoopmomenten wordt er door de ouders aangegeven of het kind in bezit is van een zwemdiploma. Uiteraard is het ook de verantwoordelijkheid van de ouders wanneer ze hun kind zonder zwemdiploma naar het zwembad sturen. Bij twijfel of het kind in bezit is van het diploma kan dit nagetrokken worden door het zwembadpersoneel. Per tijdsblok kunnen er maximaal 100 kinderen worden ingeschreven. In de zomervakantie zijn er twee blokken, dus kunnen er per dag 200 kinderen per zwembad terecht. Hierbij wordt niet gekeken naar de verdeling van de leeftijdscategorieën. De toezichthouders hoeven minder kinderen dan normaal in de gaten te houden, waardoor het verantwoord is om kinderen vanaf 6 jaar, met diploma, toe te laten."

"De verantwoording en keuze ligt bij de ouders. De voetbaltrainer kan er niets aan doen als een kind een keer zijn enkel breekt op de training. Wel is hij verantwoordelijk voor het stilleggen van de training, goede EHBO en het regelen van hulp. Precies dezelfde verantwoordelijkheid heeft de toezichthouder in zwembaden.Het kán gebeuren dat een kind onwel wordt in het water, slecht duikt of naar de bodem zinkt. De toezichthouder is verantwoordelijk voor het bovenhalen van het kind, goede EHBO en het direct inschakelen van hulp.Deze verantwoording is geldt voor álle leeftijden. Natuurlijk let je extra op jonge kinderen, daar zijn toezichthouders op getraind. Door een beperkt aantal kinderen toe te laten blijft het hanteerbaar voor de toezichthouders.Kortom: ouders zijn verantwoordelijk voor de keuze, toezichthouderszijn verantwoordelijk voor toezicht en reddend handelen."[n]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief