Afbeelding
Foto: Gertrude Snoei

Aan de keukentafel met ... Juan Gordeijns

Door: Remko Vermunt Algemeen

THOLEN - In West-Brabant bruist het van de ondernemers. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij ‘s nachts van wakker? In ‘Aan de keukentafel met’ gaan we in gesprek met lokale ondernemers. Deze week Juan Gordeijns

Juan Gordeijns is Managing Director bij U-Tube Systems, producent van vloerverwarming en koeling systemen, waar bijna vijftig mensen werkzaam zijn. U-Tube is een dochterbedrijf van Magnum Heating Group. Zij zijn totaalleverancier van vloerverwarming en koelingssystemen.

Wat wilde jij vroeger worden?

Ik was vroeger een 'uitvinderig' type. Bezig met allerlei experimenten. Ik was niet zomaar een nerd, ik was de koning der nerds. Ik ben altijd wel zo'n type gebleven. Mijn hoofd staat eigenlijk nooit stil. Ik ben altijd aan het malen: Hoe kan het anders? Hoe kan het beter? Daardoor heb ik ook aan innovaties gewerkt die inmiddels de markt hebben gevonden, met name in de vloerverwarmingsbranche. Sommigen worden over heel Europa verspreid. Het geeft een kick om te zien dat een idee een succesvol product wordt.

Wat doe jij nu precies?

Dat hoor ik vaker. Mensen vragen regelmatig aan mij: wat doe jij nu eigenlijk? Mijn antwoord is dan: ik ben een investeerder. Ik heb een holding - genaamd Sustainable Investment Group, waar ik een stuk kapitaal in heb vergaard. Hiermee kan ik investeren en heb ik aandelen in verschillende bedrijven en ideeën die te maken hebben met duurzaamheid. Ik heb onder andere aandelen in Warp Systems, Smart Energy Projects en Magnum Heating. Het begon jaren geleden in de vloerverwarmingsbranche, waar ik per toeval in terecht kwam. Van daaruit ben ik steeds meer naar andere activiteiten gaan kijken in die sustainable wereld. Die vloerverwarming combineert bijvoorbeeld heel goed met warmtepomptechniek. Dit is een heel duurzame manier van verwarmen en koelen.

Bij het Thoolse bedrijf U-Tube ben je ook managing director?

Ja, naast dat ik een aandelenpakket heb in Magnum Heating, ben ik ook managing director van U-Tube Systems. Ik houd me vooral bezig met ondernemen, commercie en klantencontact. Ook blijf ik nauw betrokken bij productontwikkeling, zo blijft het afwisselend. Als eenmaal iets staat, dan begin ik het saai te vinden. Elke dag hetzelfde riedeltje afdraaien is niet mijn ding. Bij U-Tube is Justin onze plant director die een groot deel van mijn vroegere taken uitvoert, zoals het runnen van de fabriek, logistiek, planning en personeelsbeleid. Hij zorgt er samen met het hele team voor dat het bedrijf lekker goed blijft doordraaien.

Hoe is U-Tube Systems ontstaan?

U-Tube is ruim zes jaar geleden met financiële ondersteuning van Magnum Heating gestart. Magnum is marktleider in Nederland als het gaat om elektrische vloerverwarmingssystemen en zonder hen was de oprichting van U-Tube niet mogelijk geweest. Zij hadden ook al langer het idee om ook de duurzamere variant - watergedragen vloerverwarming - in de markt te zetten. Ik kon daar een belang in krijgen. Het leek mij een gouden kans om met steun van dit kapitaalkrachtige bedrijf een fabriek op te zetten!

Wij vinden het heel belangrijk dat we de hele keten in eigen beheer te hebben, dus ook zo veel mogelijk zelf te produceren. Op het gebied van de productie van buizen is U-Tube in Nederland marktleider en inmiddels de nummer vier speler in Europa qua omvang en hoeveelheid. De output is in zes jaar tijd gegroeid en we produceren momenteel 30 miljoen meter buis per jaar. De vraag neemt toe en daarom zal de productie de komende jaren verder wordt opgeschroefd. Er zal worden geïnvesteerd in snellere en meer moderne lijnen. Het doel is om de capaciteit in de komende 3 jaar te verdubbelen naar 60 miljoen meter.

Hoe ervaar jij het ondernemerschap?

Ik heb altijd een drive gehad om zelfstandig te zijn. Ondernemen is erg leuk, maar de eerste jaren waren erg moeilijk. Ik heb zwarte sneeuw gezien en regelmatig gedacht om toch maar weer een baan te gaan zoeken. Het is dan belangrijk om toch te blijven doorzetten. Je gaat een paar keer op je muil, nou en? Dan leer je het pas echt! Als je echt wilt blijven volharden met passie, dan gaat het ook lukken! Het is hetzelfde als met leren fietsen. Als je valt - en je wilt het toch leren - moet je telkens weer opkrabbelen. Vroeger lag ik nog wel eens wakker, maar tegenwoordig niet meer gelukkig. Wat ook belangrijk is, is om niets aan te trekken van wat anderen zeggen. Als mensen je uitlachen bij een nieuw idee, zit je vaak op de goede weg. Ik heb ook gemerkt dat anderen me serieuzer namen naarmate ik ouder werd. Het mooie is als je onderweg de juiste mensen vindt waar je samenwerkingen mee aan kan gaan. Uiteindelijk heb je elkaar nodig.

Hoe kun je op het gebied van vloerverwarming blijven innoveren?

Een tijd lang dacht ik: Er is niets nieuws onder de zon. Elk jaar zag ik dezelfde partijen met vergelijkbare producten. Toen kwam ineens het 'renoverings- en duurzaamheidsverhaal'. Huizen moeten worden omgebouwd en duurzamer worden. Het liefste met een warmtepomp, zonneboilers en zonnepanelen. Als je je volledige huis gaat verduurzamen kom je op den duur ook bij de vloerverwarming terecht. Niet ieder huis is daar geschikt voor. Ik ben gaan nadenken over nieuwe opties die je ook in 'probleemhuizen' kunt gaan toepassen. Het resultaat waren hele dunne producten die zelfs in wanden en plafonds geplaatst kunnen worden. Soortgelijke producten worden nu uiteraard ook door Magnum geleverd.

Neem jij voldoende vrije tijd?

Sinds de laatste maanden kan ik meer tijd vrij nemen. Met name de weekenden zijn voor mij heilig. Ik heb er een bloedhekel aan als ik zaterdag nog een keer terug moet. Een goede werk/privé balans vind ik noodzakelijk. Het bedrijf 'staat' nu en ook daardoor kan ik meer tijd indelen voor ontspanning.

Met wie zou jij aan de keukentafel willen zitten?

Onlangs ben ik via Facebook de Havenbaron Jan Rijsdijk gaan volgen en we zijn Facebookvrienden geworden. Hij post veel filmpjes en ik vind het een heel inspirerende man met een interessante visie. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief