Zeeuwse klederdracht mag uiteraard niet ontbreken bij de dienst.
Zeeuwse klederdracht mag uiteraard niet ontbreken bij de dienst. Foto:

Geen Thoolse kerkdienst in dialect

Door: Britta Janssen Algemeen

THOLEN - Door de coronapandemie vervalt de kerkdienst in het Thools dialect dit jaar.



“Het had begin november de tiende aflevering van een mooie traditie moeten worden”, vertelt Sarien Bout van de organisatie van de jaarlijkse kerkdienst.

De viering in de RK Kerk Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart in Tholen zou gehouden worden door de Hervormde Gemeente Immanuël, de RK Christoffelparochie en de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap.

“Voorganger dominee Nel Roggeband had al een plan klaarliggen, met als titel: ‘Werentig, dit jaer vò de tiende keêr’.”

Reünie

Vaste bezoekers gaan de dienst missen. “Het werd een soort reünie. Niet alleen mensen van het hele eiland Tholen, maar ook uit Bergen op Zoom, Steenbergen, Schouwen, Delft, Harmelen, Waalwijk en ver daarbuiten troffen elkaar. Dat een dienst in de taal waarmee je bent opgegroeid een extra lading heeft, meer emotie, diepgang en soms ook humor, is al lang bewezen.

Bijna vergeten woorden gaan opnieuw leven. Maar dit jaar kunnen er maar weinig mensen in de kerk, en ook het zangkoor kan nu niet repeteren. En meezingen in de dienst kan voorlopig ook niet. Dus de jubileumeditie moeten we tot volgend jaar bewaren.

Volgend jaar begin november hopen wij elkaar in goede gezondheid te ontmoeten.

En dan samen te zingen:

Gae mit God en die gae mee mit joe Tot me weê mekaor’ ontmoete In Zien naem mekaor’ begroete Gae mit God en die gae mee mit joe.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief