Afbeelding

De brandweerroeping van Hermen Geluk uit Sint-Philipsland

Door: Jacoline de Boer Algemeen

THOLEN - Hermen Geluk die sinds drie maanden trotse papa is van Fenna zat eerst bij de vrijwillige brandweer totdat hij besloot van zijn hobby zijn beroep te maken. Sinds een jaar heeft hij van zijn beroep weer zijn hobby gemaakt en is hij terug naar de vrijwillige brandweer. “De brandweer is ook een beetje een virus, het zit in je”, aldus de Tholenaar.

Hermen begon op zijn elfde al bij jeugdbrandweer in Sint-Philipsland, het dorp waar hij ook is geboren. “Van kleins af aan was ik al gek op de brandweer. Ik zat af te tellen totdat ik elf was en bij de jeugdbrandweer kon”, vertelt Hermen.

Automonteur

Na de basisschool ging Hermen naar het Calvijn College. Hij koos daar de metaalkant. Daarna volgde hij de opleiding automonteur. Een opleiding waarbij hij vier dagen in de week aan het werk was en één dag in de schoolbanken zat. “Ik was niet iemand die graag naar school ging, ik wilde met mijn handen werken”, legt Hermen uit. Hij kon aan de slag bij een autogarage in Flupland waar hij ook bleef werken totdat hij uiteindelijk beroepsbrandweerman werd.

Van je hobby je beroep maken 

Na de jeugdbrandweer kon Hermen op zijn 18de naar de vrijwillige brandweer. Hermen had het geluk dat zijn toenmalige baas ook bij de brandweer had gezeten en het geen probleem vond dat Hermen dus onder werktijd opgepiept kon worden. De vrijwillige brandweer smaakte naar meer en toen Hermen een vacature zag bij de brandweer in Bergen op Zoom solliciteerde hij dan ook direct. Hij werd aangenomen maar moest wel verhuizen naar Bergen op Zoom, je had toen nog een verhuisplicht bij de brandweer. Ondanks dat Hermen dat idee tegenstond ging hij aan de slag. Elf jaar lang werkte hij de brandweer in Bergen op Zoom. Blij was Hermen wel toen een jaar of vijf geleden de verhuisplicht weer afgeschaft werd en hij weer terug kon naar Tholen.

Nieuwe uitdaging

Tot vorig jaar werkte Hermen bij de brandweer, 24 uur op, en 48 uur af. Binnen de brandweer was Hermen al een tijdje op zoek naar een nieuwe uitdaging. Als beroepsbrandweer mag je namelijk maar 20 jaar werkzaam zijn. In de twee dagen dat Hermen steeds vrij was, gaf hij BHV-lessen bij Van Rijn Brandbeveiliging. Zij boden hem uiteindelijk een baan als technisch manager. “Voor mij was het een uitdaging om van hulpverlening het bedrijfsleven in te gaan”, vertelt Geluk.

Ontwikkelen

Direct na mijn verhuizing naar Tholen ben ik al bij de vrijwillige brandweer in Tholen gegaan. Ik was toen dus beroeps en vrijwillig. Ik heb veel geleerd als beroepsbrandweerman. Ik was blij met de baan maar ben ook blij dat ik mijzelf nu op een ander vlak kan ontwikkelen en dat de brandweer opnieuw mijn hobby is geworden”, aldus Hermen.

Virus

Hermen hoopt nog heel wat jaren aan de slag te mogen als vrijwillige brandweerman. 24 uur per dag loopt hij nog steeds met zijn pieper rond. “De brandweer is ook een beetje een virus, het zit in je”, aldus Hermen Geluk. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief