Afbeelding
Foto: Bo van Scheyen

Zeeland eist ruime compensatie voor mislopen kazerne

Door: Britta Janssen Actueel

MIDDELBURG - Na de ministerraad van vrijdag ziet Zeeland de hoop vervlogen dat de marinierskazerne nog naar Vlissingen komt. “Het is een utopie om daar nog in te geloven”, reageert de Vlissingse wethouder Albert Vader. “We moeten nu vol inzetten op compensatie.” 

Het kabinet heeft ‘serieuze argumenten’ om de marinierskazerne niet van Doorn naar Vlissingen te verhuizen, zei vice-premier Hugo de Jonge vrijdag na de ministerraad. Het gaat vooral om de vrees dat het korps leegloopt bij verhuizing van de kazerne naar Vlissingen. “We discussiëren hier de komende weken, maanden over in de Tweede Kamer”, zei De Jonge. 

Voor de zomer wil het kabinet een definitief besluit nemen. Dat moet vergezeld gaan van een compensatieplan voor Zeeland. Daarvoor stelt Den Haag een speciale gezant aan die de komende tijd overlegt met de Zeeuwse overheden. Daarmee lijkt het kabinet al een streep te zetten door de verhuizing naar Vlissingen. 

Onbetaalbaar

De bestuurders van de Zeeuwse overheden - provincie Zeeland, gemeente Vlissingen en waterschap Scheldestromen - zeggen vrijdag na de persconferentie van De Jonge zeer teleurgesteld te zijn. Zij eisen op drie vlakken compensatie. “We willen een vergoeding voor de al gemaakte kosten en dat loopt in de miljoenen”, zegt commissaris van de koning in Zeeland, Han Polman. Als voorbereiding op de komst van de kazerne zijn onder meer bewoners uitgekocht, bedrijven verplaatst, wegen aangelegd en gronden aangekocht. 

Ook lijdt Zeeland imagoschade doordat de provincie is neergezet als regio waarvan het logisch is dat mensen daar niet naartoe willen. “Die schade is onbetaalbaar”, stelt Polman.

Compensatiebedrag

Ten derde moest de kazerne, die al compensatie was voor het wegtrekken van overheidsdiensten uit de provincie, de Zeeuwse economie structureel versterken. “We moeten gecompenseerd worden voor de sociaal-economische effecten die de komst van 2000 mariniers met hun gezinnen voor Zeeland zou hebben, bijvoorbeeld op de scholen, zorginstellingen en alle andere voorzieningen in de provincie.”

Zeeland heeft laten berekenen dat de kazerne de provincie in geld jaarlijks 28 miljoen euro zou opleveren. “Zeg dat een kazerne er 30 jaar staat, dan kom je op 28 miljoen keer 30 jaar als compensatiebedrag, en dan nog een beetje meer voor de twee andere pijlers”, zegt Vader.

Spelletjes

De Zeeuwse overheden vragen de volksvertegenwoordiging, de leden van de Tweede Kamer, het proces tot het definitieve besluit goed te controleren. "Zij moeten erop toezien dat het kabinet haar toezeggingen nakomt”, zegt Polman, “zodat er niet weer spelletjes worden gespeeld, want zo voelt het voor ons.”

De commissaris doelt daarmee op het standpunt van de Zeeuwen dat het ministerie van Defensie achter hun rug om andere locaties voor de verhuizing heeft onderzocht en zo bij Nieuw Milligen als alternatief uitkwam. “Wij hebben Defensie hier meerdere keren naar gevraagd, en ook de staatssecretaris er op de vrouw af mee geconfronteerd, en zij hebben altijd ontkend. Dat is onbehoorlijk bestuur. Zo ga je niet met elkaar om.”

Rechten

Het vertrouwen van de Zeeuwen in de landelijke politiek is geschaad. “De gezant staat voor een stevige klus om dat vertrouwen te herstellen”, zegt de Vlissingse burgemeester Bas van den Tillaar. “Er zal de komende tijd stevig gesproken worden en goed nagedacht over compensatie.”

Voelt Zeeland zich in dit proces tekort gedaan, dan is een gang naar de rechter niet ondenkbaar, laat Polman doorschemeren. “We hebben in onze brief van eerder deze week aan het kabinet al aangegeven dat wij al onze rechten voorbehouden.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief