Afbeelding

Ontwerpwedstrijd voor slimme tuinen

Door: Britta Janssen Actueel

THOLEN - Zeeuwen kunnen met het ontwerpen van hun tuin van de toekomst een cheque van 150 euro winnen. Met deze wedstrijd over klimaatadaptatie willen de organisaties van Samenwerking Klimaatadaptatie Zeeland Zeeuwen bewust maken van de veranderingen in het klimaat. 

‘We merken allemaal dat het weer verandert en daaraan moeten we ons aanpassen”, zegt Anita Pijpelink. Zij is als gedeputeerde van de provincie Zeeland voorzitter van de Samenwerking Klimaatadaptatie Zeeland. Hierbij zijn onder meer de provincie, Zeeuwse gemeenten, waterschap Scheldestromen, Rijkswaterstaat Zee en Delta, Natuur en Milieu Educatie Zeeland, Veiligheidsregio Zeeland, HZ University of Applied Sciences en GGD Zeeland aangesloten.

‘We hopen dat de Zeeuwen door de wedstrijd gaan nadenken over het klimaatbestendig inrichten hun tuin. Daarnaast willen we met de ingezonden ontwerpen andere inwoners inspireren.’

Regenton

Door het veranderende klimaat zijn er vaker hevige regenbuien, lange periodes van droogte en warme dagen. ‘Je kunt een tuin of buitenruimte zo inrichten dat je minder last hebt van dat extreme weer. Met kleine veranderingen voor je tuin, balkon of dakterras kun je al veel bereiken. Zo vangen planten en bomen regenwater op, schaduw zorgt voor verkoeling en een regenton bewaart water voor droge tijden. Een afgekoppelde regenpijp zorgt voor minder water in het riool.’

Tekening

De overheden in Nederland letten op het tegengaan van schade door hitte, wateroverlast en droogte bij bijvoorbeeld de aanleg van nieuwe woonwijken en bedrijventerreinen en het opknappen van bestaande bebouwing. De inwoners kunnen aan de slag met hun tuin.

De wedstrijd ‘Zeeland verandert mee, jouw tuin ook?’ is vrijdag van start gegaan. Tot en met 21 juni kan iedereen in Zeeland een ontwerp van zijn of haar ideale klimaatbestendige tuin insturen. Dat kan een tekening, collage, moodboard of maquette zijn. 

Het deelnameformulier en meer informatie is te vinden op zeelandverandertmee.nl 


 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief