Door de werkzaamheden komen er volgend jaar als het goed is meer visdieven naar het eiland FOTO WENDY JANSE
Door de werkzaamheden komen er volgend jaar als het goed is meer visdieven naar het eiland FOTO WENDY JANSE

Pluimpot aantrekkelijker voor kustbroedvogels

Door: Remko Vermunt Algemeen

SINT-MAARTENSDIJK - Staatsbosbeheer is onlangs gestart met werkzaamheden aan een vogeleiland in de Pluimpot in Sint-Maartensdijk. In het kader van de Programmatische Aanpak Stikstof worden hier herstelwerkzaamheden uitgevoerd om het gebied weer aantrekkelijk te maken voor kustbroedvogels.

DOOR REMKO VERMUNT

Staatsbosbeheer gaat de komende weken aan de slag in het natuurgebied om het leefgebied voor visdieven, kluten en kokmeeuwen te verbeteren. "Het binnendijkse eiland wordt aangepakt om ervoor te zorgen dat kustbroedvogels hier ruimte hebben om te rusten en broeden", vertelt boswachter Wendy Janse.

Werkzaamheden

Eén van de werkzaamheden is het kaal maken van het eiland met machines. Omdat het eiland binnendijks ligt, moet dat nu met de hand gebeuren. "De grens tussen de Oosterschelde en natuurgebied de Pluimpot is hard door de dijk die er tussen ligt", stelt Janse. De dijk heeft een belangrijke functie voor de veiligheid van de bewoners van Tholen, maar zorgt er ook voor dat er geen getij is bij het eiland. "Wanneer er een open verbinding zou zijn tussen het natuurgebied en de Oosterschelde, dan zou het getij ervoor zorgen dat het natuurgebied een open karakter hield. Nu nemen grote planten, bramen, struiken en bomen steeds meer de overhand", legt Janse uit. "Om kustbroedvogels toch een broedplaats te bieden, wordt het eiland kunstmatig kaal gemaakt."

Schelpjes

Met machines worden daarom deze weken struiken en planten verwijderd. Zo wordt het gebied als het ware gereset. "Predatoren als de bruine rat, roofvogels en kraaien hebben hierdoor minder kans, waardoor de kansen voor kustbroedvogels groter worden. We brengen schelpen aan op het zuidelijke puntje van het eiland. Hier ontstaat een paradijsje voor visdief, kluut en kokmeeuw. Juist op schelpenbankjes leggen zij hun eieren." Dat wil overigens niet zeggen dat deze vogels op dit moment Tholen niet weten te vinden. Visdiefjes zijn op dit moment nog in ons land en binnenkort leggen zij weer een lange tocht af naar Zuid-Europa en Afrika. Op de Oosterschelde kun je ze overal zien vissen. "Parkeer je auto op de parkeerplaats bij de Pluimpot en kijk vanaf de dijk naar deze leuke vogels. Volgend jaar vliegen ze waarschijnlijk af en aan naar de Pluimpot met hun snavel vol vis voor hun jongen."

Vogeleilanden

Staatsbosbeheer heeft eind 2016 ook in Oud-Vossemeer een vogeleiland aangepakt. Toen ging het om het eiland aan de Van Haaftenpolder. Het eiland werd groter, natter en voorzien van dezelfde schelpenlaag zodat kluten, visdiefjes en kokmeeuwen in het voorjaar volop broedmogelijkheden zou hebben. Ook die werkzaamheden vielen onder de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) en werden gefinancierd door de provincie Zeeland. In de PAS werken overheden en maatschappelijke partners samen om de stikstofuitstoot van industrie, landbouw, auto's en vrachtwagens terug te dringen, economische ontwikkeling mogelijk te maken en de natuur sterker te maken. De werkzaamheden in Zeeland zijn vooral gericht op herstel van de kenmerkende schrale natuur, die door de overdaad aan stikstof dreigt te verdwijnen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief