Huidige windmolens Auvergnepolder
Huidige windmolens Auvergnepolder Foto: Erik Verbogt

Drie Thoolse alternatieven voor windmolens Halsteren

Door: Remko Vermunt Algemeen

THOLEN - De gemeente Tholen heeft drie alternatieven neergelegd bij de gemeente Bergen op Zoom voor de windmolens die men wil vervangen/verhogen aan de Bandijk in de Auvergnepolder bij Halsteren.

De gemeente Tholen werd op 12 december 2017 voor het eerst geïnformeerd door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bergen op Zoom over de plannen om de huidige windmolens in de Auvergnepolder te vervangen en te verplaatsen. De gemeente Tholen heeft destijds meteen aangegeven niet blij te zijn met de gevolgde procedure, omdat zij erg laat in het proces pas zijn betrokken. "Op dat moment was echter nog niet duidelijk welke variant gekozen zou worden en hoe hoog de molens zouden worden. Hogere windmolens betekent ook dat er een grotere afstand tussen windmolens noodzakelijk is. Hierdoor is de plaatsbepaling nog steeds punt van discussie. Voor de inwoners van de gemeente Tholen betekent deze discussie waarschijnlijk wel een verslechtering van het woon- en leefklimaat."

Gezichtsbepalend

Verschillende fracties stelden meteen vragen aan het college van burgemeester en wethouders over deze plannen. Want, de windmolens staan dan wel op grondgebied van de gemeente Bergen op Zoom, maar zijn wel gezichtsbepalend voor inwoners van Tholen. De gemeente Bergen op Zoom heeft echter alleen de eigen inwoners op de hoogte gesteld van de plannen, terwijl juist bewoners van Tholen-Stad ook overlast gaan ondervinden van de voorgenomen verplaatsing van de windmolens.

Alternatieven

Wethouder Peter Hoek is daarom op 22 juni in gesprek gegaan met wethouder Harijgens van Bergen op Zoom. Tijdens dat gesprek heeft Hoek drie alternatieven aangedragen voor de herplaatsing van de windmolens:

1. Plaatsing van de molens op grondgebied van Bergen op Zoom op het onbebouwde gedeelte van de Bergse plaat, tegenover bedrijvenpark Noordland.
2. Plaatsing op grondgebied van Reimerswaal, te weten aansluitend op het bestaande windpark, op de verbindingsdam evenwijdig aan de N659.
3. Plaatsing van de molens op Thools grondgebied binnen een van de door de Thoolse gemeenteraad aangewezen zoekgebieden voor windenergie.

Oplossing

Sindsdien trekken de twee gemeenten met elkaar op om tot een goede oplossing te komen. Binnenkort start het onderzoek naar de alternatieve locaties en de gemeente Tholen krijgt de kans om daarbij Thoolse belangen in te brengen. "De gepresenteerde plannen hebben immers een enorme impact op de kern Tholen en zijn vanuit die optiek voor de gemeente Tholen zeer moeilijk te accepteren. De inpassing van concrete projecten, zoals het vervangen van de windmolens aan de Bandijk, is gezien de ligging een zoektocht die bovenregionale afstemming behoeft."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief