Afbeelding

Positief over wasbare luiers

Door: Remko Vermunt Algemeen

THOLEN - In het gemeentehuis van Tholen is onlangs de derde ronde van de pilot wasbare luiers met succes afgesloten. Van de zeven gezinnen die meededen gaan er zes door met het gebruik van wasbare luiers.

Twee maanden lang hebben de deelnemers wasbare luiers bij hun kindje(s) getest. Ze kregen een pakket met allerlei verschillende soorten wasbare luiers om te kijken wat het beste beviel. Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat het gebruik van wasbare luiers aanzienlijk de hoeveelheid restafval vermindert bij jonge gezinnen. Dit draagt bij aan de landelijke doelstelling de hoeveelheid restafval per persoon per jaar te verminderen tot 100 kilo in 2020 en 30 kilo in 2025. Wasbare luiers zijn dus niet alleen beter voor het milieu, ze leveren ouders/verzorgers ook een grote besparing op (ongeveer 500 euro voor het eerste kind) én kinderen zijn sneller zindelijk.

Toen de pilot was afgerond konden de deelnemers kiezen of ze door zouden gaan en of ze dan de wasbare luiers willen huren of kopen. "In beide gevallen draagt de gemeente Tholen dertig procent bij in de kosten. Aan de gehele pilot hebben tot nu toe 27 gezinnen meegedaan en 21 gezinnen, ruim driekwart, blijven wasbare luiers gebruiken." Interesse? Neem dan contact op met de gemeente.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief