Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Subsidies voor snel internet in buitengebied

Door: Remko Vermunt Algemeen

THOLEN - Gemeente Tholen en de provincie Zeeland hebben besloten om de subsidieperiode voor sneller internet in het buitengebied te verlengen. In eerste instantie kon men tot en met 1 december subsidie aanvragen, maar die aanmeldperiode is nu verlengd naar 1 maart 2019. "We hebben een subsidiepotje voor 321 aansluitingen en dat potje is nog niet leeg. Het zou zonde zijn om er daarom nu al mee te stoppen", aldus wethouder Frank Hommel.

Op dit moment wordt er op Tholen hard gewerkt aan de aanleg van sneller internet in het buitengebied. "Er zijn veel zwarte vlekken op het eiland, terwijl internet toch heel belangrijk is", vertelde Hommel afgelopen week tijdens een speciale bijeenkomst bij Waterrijk Oesterdam. "We zitten dan ook op een symbolische locatie, want onder andere voor Waterrijk Oesterdam is het erg belangrijk om snel internet aan te kunnen bieden aan de gasten." Het vakantiepark is bezig met een flinke uitbreiding en dat vordert gestaag. "Net als de aanleg van het internet", aldus Hommel.

Stimulering

Vooral het afgelopen jaar is flink ingezet op dat snelle(re) internet. "De noodzaak is niet overal even hoog, dus dat zorgt wel voor een uitdaging. Toch is het voor veel mensen al lastig om gewoon een film via Netflix te bekijken." De speciale bijeenkomsten die het afgelopen jaar werden gehouden in Tholen en Sint-Philipsland werden dan ook druk bezocht. Om de inwoners extra te stimuleren heeft de gemeente Tholen eerder al besloten om honderd euro subsidie beschikbaar te stellen. Dat wordt nog eens aangevuld met nog een keer honderd euro vanuit de Provincie Zeeland. "Daarmee worden de aansluitkosten betaald, waardoor je als klant alleen je normale abonnementstarief betaald."

Groot probleem

Harm van den Dikkenberg is namens het Thoolse bedrijf Skylinq degene die de snelle verbinding realiseert. Dit gebeurt niet met kabels, maar met speciale ontvangers die signalen oppikken van zendmasten. "Het begon allemaal met een camping op Stavenisse. Ik was daar voor een probleem met de e-mail, maar ik hoorde daar dat ze te problemen hadden met de snelheid van het internet." Van den Dikkenberg ging op zoek naar een oplossing en al snel meldde meer campingeigenaren zich bij Harm. "Toen bleek dat we een groter probleem te pakken hadden." Er kwamen speciale zenders op de watertoren van Scherpenisse, waardoor de campings opeens wél snel internet kregen.

Dekkend netwerk

"De gemeente en de provincie kregen lucht van dit project en toen ging het opeens heel snel." In heel de gemeente Tholen zijn er namelijk zo'n negenhonderd witte adressen. Dat zijn huishoudens die niet aangesloten kunnen worden op het normale internet. Mede door de subsidie die de gemeente en de provincie beschikbaar stellen zijn er daarvan al zo'n zeventig aangesloten om het snelle internet van Skylinq. "Om een dekkend netwerk te krijgen in heel de gemeente Tholen zouden we eigenlijk ook een mast moeten plaatsen in Stavenisse en dan zouden er zenders moeten komen op bijvoorbeeld de windmolens bij Sint Philipsland." Omdat er vanuit die hoeken nog te weinig aanmeldingen zijn, is dat op dit moment nog niet rendabel. Toch kunnen mensen uit deze kernen zich wel aanmelden. "Met maatwerk is er altijd wel iets mogelijk."

Twijfel

Eén van de inwoners die al wel gebruik heeft gemaakt van de subsidieregeling is mevrouw Van Tilburg. "We hebben een lange tijd getwijfeld of we het wel of niet zouden doen, maar we hebben er uiteindelijk toch wel voor gekozen", vertelt ze. "Het internet werd wel héél traag. Mijn zoon woont op het dorp en die had veel sneller internet. Nu hebben we daar geen last meer van. 't Vliegt voor ons doen." Volgens Van Tilburg is het internet nog niet zo snel als bij de normale 'kabel', maar we hebben dan ook het goedkoopste abonnement. Het kan nog veel sneller."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief