Afbeelding
Foto: Shutterstock

Nieuwe lening voelt als 'cadeautje'

Door: Remko Vermunt Algemeen

THOLEN - De gemeente Tholen gaat per 1 maart 2019 een nieuwe lening van twaalf miljoen euro afsluiten bij de BNG in Den Haag. Het gaat om een zogenaamde lineaire lening voor een periode van 25 jaar tegen een rentebetaling van 1,255% per jaar. "Dat voelt bijna als een cadeautje", stelt wethouder Peter Hoek.

Volgens de wethouder is het heel gebruikelijk om een dergelijke lening af te sluiten. "Dat moet gewoon af en toe gebeuren, maar dit is toevallig een hele goedkope lening." Leningen die nu nog lopen of die onlangs afgerond zijn, hebben vaak een hoger rentebedrag. "Maar dit was een heel scherp aanbod, waardoor we de komende jaren ongeveer 120.000 euro per jaar kunnen besparen aan rente", legt de wethouder uit. "Deze lening was ook gewoon gepland en daarmee houden we Tholen in balans." De afgelopen jaren heeft de gemeente al veel vaker dit soort leningen afgesloten. Zo lopen er op dit moment nog 14 van dit soort leningen, waarbij de oudste twee in 2002 zijn afgesloten.

Op 1 januari 2019 had de gemeente Tholen, verspreid over die veertien leningen, nog 54.984.412 euro openstaan. Aan het eind van het jaar verwacht de gemeente 8.857.262 euro afbetaald te hebben, waardoor er nog 46.127.150 euro overblijft van de huidige leningen. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief