windmolen6
windmolen6

Hoge windmolen Auvergnepolder van de baan

Door: Hanneke Marcelis

BERGEN OP ZOOM/THOLEN – Er komen geen vier windturbines van 230 meter hoog aan de Bandijk, maar drie van 180 meter hoog. De windmolen die zou grenzen aan Tholen komt daarmee te vervallen. Dat heeft wethouder Andrew Harijgens van Bergen op Zoom bekend gemaakt. Hiermee komt de gemeente Bergen op Zoom voor een belangrijk deel tegemoet aan de vele bezwaren die tegen het oude plan bestonden.

Het oorspronkelijke plan, vier windturbines van 230 meter hoog, stuitte op veel bezwaren vanuit verschillende partijen. Voor de gemeente en energieleverancier Innogy aanleiding om door een onafhankelijk adviesbureau opnieuw locatie onderzoek in de Auvergnepolder te laten uitvoeren. “Uiteindelijk bleek toch de locatie aan de Bandijk de meest geschikte”, aldus de wethouder, “ maar in de nieuwe opzet met drie windturbines met een tiphoogte van 180 meter”. Hiermee kan worden voldaan aan de met de Provincie overeen gekomen afspraak tot het leveren van 15 megawatt ‘hernieuwbare energie’ voor eind 2020. De windturbine waartegen de meeste weerstand bestond, namelijk de locatie pal tegenover Tholen, komt te vervallen.

Dit betekent dat de procedures opnieuw doorlopen moeten worden, het overleg met betrokkenen wederom gevoerd en de omgevingsvergunning hernieuwd moet worden aangevraagd. En daar is haast bij geboden. Want mocht het niet lukken om eind 2020 aan de verplichtingen jegens de Provincie te voldoen, dan kan deze een beroep doen op het recht tot een ‘aanwijzingsbesluit’. Dat betekent dat de Provincie bepaalt waar in de Auvergnepolder een nieuw windmolenpark ontwikkeld gaat worden. “Daarmee geven wij als gemeente de regie uit handen”, aldus de wethouder, “en dat moeten we ten allen tijde voorkomen”.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief