Een feestelijk moment voor de bewoners FOTO REMKO VERMUNT
Een feestelijk moment voor de bewoners FOTO REMKO VERMUNT Foto: Remko Vermunt

Symbolische start voor Kruittoren

Door: Remko Vermunt Algemeen

THOLEN - Inmiddels zijn er al zo'n honderd heipalen de grond ingestampt, maar wethouder Peter Hoek heeft afgelopen week de eerste 'symbolische' paal de grond in mogen slaan. Daarmee is de bouw van de Kruittoren officieel van start gegaan en dat was voor de toekomstige bewoners een feestelijk momentje.

Zo feestelijk is het niet altijd geweest rondom de ontwikkelingen van de Kruittoren. Al meer dan vier jaar wordt er met de gemeente Tholen gesproken over de plannen voor de nieuwe woontoren die de Vestetuin moet verbinden met de Thoolse binnenstad. "Maar ik ben blij dat ik jullie vandaag mag verwelkomen", stelde Martijn van Sabben, directeur van aannemingsbedrijf Fraanje, tegenover de vele toekomstige bewoners van de Kruittoren. "Het heeft even geduurd, maar we kunnen eindelijk starten met de bouw. We hebben diverse hobbels moeten nemen, waaronder ook een aantal gerechtelijke procedures, maar we zijn er altijd in blijven geloven."

Planning

De plan van de Kruittoren bestaat uit zeven zogenaamde Kadewoningen met daarnaast 19 torenappartementen en 9 stadsappartementen. "Daarvan is inmiddels al meer dan zeventig procent verkocht en we verwachten de rest ook snel te verkopen nu daadwerkelijk gestart is met de bouw", stelt Van Sabben. Voor omwonenden is het op dit moment echter even geen pretje. Het heien van de palen maakt een enorm lawaai in de buurt, maar binnen twee weken verwacht Martijn van Sabben klaar te zijn met het heien. "Daarna gaan we de boel verder opbouwen, maar voor het gebouw helemaal klaar is zijn we toch wel een jaar verder", stelt Van Sabben. Uiteindelijk hoopt hij volgend jaar voor de zomervakantie de woningen op te kunnen leveren.

Bewoners

"Een aantal jaar geleden had ik dat nooit voor mogelijk gehouden", stelt ook wethouder Peter Hoek. Hij nam de toekomstige bewoners kort mee in de geschiedenis van het traject. "Uiteindelijk hebben we ontwikkelaars uitgedaagd om met een goed plan te komen en Fraanje heeft destijds terecht gewonnen. Het is een prachtig ontwerp en zorgt voor een mooie aansluiting van de VesteTuin op de binnenstad. Daarmee is een verpauperd bedrijventerrein straks omgevormd tot een jonge en hippe woonwijk." Dat is volgens de wethouder niet alleen te danken aan het lef dat Fraanje heeft getoond, maar ook de toekomstige bewoners hebben volgens hem lef getoond. "U durfde aan boord te stappen, u had geduld en daarom is dit vooral uw moment."

Ontwikkeling

Volgens de wethouder worden er op korte termijn ook in het plan VesteTuin nog 24 woningen bijgebouwd. "En er lopen gesprekken voor de laatste ontwikkelingen bij de Plint." De wethouder verwacht dan ook dat in 2020 het gehele gebied klaar is.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief