Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Tholen heeft grote plannen, maar ook uitdagingen in programmabegroting 2020

Door: Caroline Lichtenberg algemeen

THOLEN - De ambities van het college van B&W zijn uitgewerkt naar acties voor 2020 en verder. Het college is nu dan ook zover om de programmabegroting 2020 ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad. Dit zal begin november gebeuren.

Het resultaat van deze begroting toont aan dat gemeente Tholen er voor 2020 positief uitkomt met een overschot van 43.000 euro ten aanzien van de kadernota. Voor 2021 verwacht men een overschot van 9000 en voor 2022 is de begroting vooralsnog sluitend. 2023 laat weer wel een overschot zien van 149.000 euro ten opzichte van de kadernota.

Toekomstproof

Het college kiest voor een aantal speerpunten. Zo wordt er een BOA toegevoegd in het kader van het Integraal Veiligheidsplan. Verder kijkt men naar het toekomstproof maken van de onderwijshuisvesting waarbij de gemeente wil komen tot afspraken over onder andere renovatie of nieuwbouw.

Lastige discussie

Verder zijn er belangrijke stappen te maken op het gebied van jeugdzorg. Volgens de verantwoordelijk wethouder lijkt het of de eerdere enorme groei aan het afnemen is. Desalniettemin is de gemeente afhankelijk van gelden die vanuit het Rijk komen. "Daar hebben we helaas weinig grip op. Daarom zetten wij vooral in op het acceptatieproces, de burger in laten zien dat we voor de best mogelijke, maar haalbare zorg gaan. Je kunt helaas niet meer het allerbeste hebben, maar zult moeten accepteren dat een acceptabel niveau ook goed is", zo legt men uit. "Het blijft een lastige discussie, maar we moeten besluiten nemen."

Woonlasten

B&W heeft ook besluiten genomen op het gebied van de woonlasten. "De Ozb stijgt acht procent. Dat lijkt een flinke verhoging", zegt gemeentesecretaris Nieuwkoop. "Maar als je bedenkt dat we de rioolheffing en afvalstoffenheffing met het inflatiepercentage mogen verhogen en dat niet gedaan hebben, dan maakt het dat per saldo een stuk minder heftig." Het is nu aan de raad om zich over de plannen te buigen. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief