honden-bijten_165918401
honden-bijten_165918401

Column Eugène de Kok: 'Hondenshows'

Door: Eugene de Kok Column

Ik heb een hekel aan honden. Of … laat me deze uitspraak nuanceren: ik heb een hekel aan loslopende honden.

Helaas is Nederland op het gebied van niet-aangelijnde viervoeters nog altijd gedoogland nummer één. Hoewel ze vrijwel nergens los mogen lopen, zijn er ontelbaar veel baasjes die, terwijl de riem losjes om hun nek hangt, vrolijk struinen door het park achter mijn huis, terwijl hun Fikkie of Bello op tientallen meters afstand op en neer stuitert.

Dat is toch niet erg als de honden niets doen, zegt u? Tijdens mijn studie en daarna heb ik gewerkt als postbode. In die periode ben ik tijdens mijn rondjes langs de brievenbussen welgeteld vijf keer gebeten door een loslopende hond die 'niets doet'. Tot mijn grote blijdschap nam in dezelfde periode in de kroeg waar ik na werktijd wel eens kwam ook nog een hond een hap uit mijn been. Honden die niets doen? Ik moet ze nog tegenkomen. Iedereen die een hond wil, moet er vooral één nemen, maar houd ze aan de lijn als ze worden uitgelaten.

Een grotere hekel dan aan loslopende honden heb ik aan de vijf mensen die vorige week protesteerden tegen de hondenshow in de RAI in Amsterdam. Of … laat me deze uitspraak nuanceren: ik heb een hekel aan de vier volwassen aandachtstrekkers, die een vakantiedag van een kind besloten te verpesten door de jongen of het meisje mee te zeulen naar een nutteloos protest tegen de grootste hondenshow ter wereld. Nutteloos? Ja, want uit elk interview dat de demonstranten gaven bleek het vooral om ondoordachte aandachtstrekkerij te gaan. Geen enkel argument voor hun protest hield na wat doorvragen van het legertje journalisten - want komkommertijd - stand. De demonstranten waren vooral boos over zaken waaraan de organisatie van de show weinig of niets kon doen of waar deze net zo op tegen bleek te zijn als de demonstranten.

Een nog grotere hekel dan aan loslopende honden en nutteloze demonstraties heb ik aan politici die op basis van non-argumenten, ‘dat moeten we niet willen’-dooddoeners en tegen beter weten in, omdat een lokaal verbod niet kan, roepen dat hondenshows moeten worden verboden.

En nee, wethouder Laurens Ivens … deze uitspraak nuanceer ik niet.

EUGÈNE DE KOK



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief