Siebren, Roan, Jedithja en Tycho presenteren het plan van hun klas.
Siebren, Roan, Jedithja en Tycho presenteren het plan van hun klas. Foto: Jessica Rovers

Complimenten voor leerlingen die speelleerbos ontwerpen

Door: Britta Janssen Algemeen

VLISSINGEN – In het stadhuis van de gemeente Vlissingen presenteerden leerlingen uit groep zeven van Het Kompas in Oost-Souburg donderdag hun plannen voor een speelleerbos bij hun brede school Het Kroonjuweel.

Naast verschillende ambtenaren en wijkcoördinator Matthijs Bode was wethouder Albert Vader aanwezig om naar het idee van de kinderen te luisteren. De vier leerlingen die zich het meest voor het project hebben ingezet - Siebren, Roan, Tycho en Jedithja - voerden het woord. Jedithja en Tycho zijn sinds vorige week ook kinderdirecteurs voor de provincie Zeeland en zetten zich in voor zoveel mogelijk groene schoolpleinen.


Burgerinitiatief

Wijkcoördinator Bode noemde het project van de kinderen een mooi voorbeeld van een burgerinitiatief. “Het idee is van de school en bewoners zelf gekomen. De functie van coördinator is in het leven geroepen, omdat we merkten dat het voor bewoners moeilijk is om de juiste personen te benaderen. Eén van mijn hoofdtaken is dan ook mensen in het stadhuis de weg te wijzen. Ik ben langs alle disciplines geweest binnen de gemeente, zoals ruimtelijke ordening, om het project onder de aandacht te brengen. Dit is één van mijn eerste opdrachten en ik vond het heel leuk om voor de leerlingen 'te shoppen' in het stadhuis. Ik heb gemerkt dat iedereen enthousiast is over het plan. Nu moet er gekeken worden naar wat er gerealiseerd kan worden.”

Knap
De verwachting is dat het bos pas aangelegd kan worden nadat de bouwwerkzaamheden op het naastgelegen perceel zijn afgerond. Dit betekent dat de leerlingen die het speelleerbos bedacht hebben dan al van school af zijn. “Ze hebben dit plan niet alleen bedacht voor zichzelf, maar ook vooral voor de kinderen die na hen op school zitten en dat vind ik heel knap”, zei wethouder Vader. “Het laat zien dat het project op de toekomst gericht is. Bovendien wordt er in het plan gekeken naar wie wat kan doen. Ik ben onder de indruk van het plan en denk dat veel ervan gerealiseerd kan worden.” Hoewel het speelleerbos waarschijnlijk pas in 2020 of 2021 gerealiseerd wordt, zal er in het voorjaar gekeken worden of er 'al iets op gang gebracht kan worden'.


Paddenpoeltje
Heidi, de moeder van Roan, is al jaren erg betrokken bij wat er op en rond de school gebeurt. Zij vertelt dat al langer de wens bestond voor een groener schoolplein. “Toen duidelijk werd dat er een groenstrook voor de school was gereserveerd begon het idee voor een speelleerbos steeds meer te groeien.” Het plan omvat onder andere een leercirkel, moestuintjes, een trekpondje, een uitkijktorentje, paden met houtsnippers, wadi's, een composthoop, bankjes, een paddenpoeltje voor kikkers, een plek waar geklommen en getimmerd kan worden en een kabelbaan. De leerlingen vinden het heel belangrijk dat er niet alleen gespeeld wordt in het bos, maar dat je er ook dingen kunt leren over de natuur. “In de praktijk onthou je de dingen beter dan in het klaslokaal en je kunt al je zintuigen gebruiken.”

BIJDRAGE JESSICA ROVERS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief