Afbeelding
Foto: Bevrijdingsmuseum Zeeland

Bevrijdingsmuseum Zeeland is uniek militair uniform rijker

Door: Eugene de Kok Algemeen

NIEUWDORP - Het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp heeft het uniform van militair John Knox gehad.

Knox begeleidde in november 1944 de Duitse generaal Wilhelm Josef Daser na zijn overgave in de Slag om de Schelde. Daser gaf zich op 6 november in Middelburg over aan majoor Hugh Johnston, die zich voordeed als kolonel, omdat de Duitse generaal zich niet wilde overgeven aan iemand lager in rang.

Kamp

Na zijn capitulatie werd Daser door Knox naar een krijgsgevangenenkamp gebracht. Dat wordt overigens pas duidelijk in 2014 als Zeeland herdenkt dat het 70 jaar is geleden dat het is bevrijd.

Tot dan toe werd gedacht dat de man die Daser naar het kamp begeleidde - ‘de militair met de grote snor’ - Rory Johnston was. Zijn zoon zegt bij het zien van de foto echter dat zijn vader nooit een snor heeft gehad en het dus niet de man is die op de afbeelding staat met Daser. Nabestaanden van Knox zagen de foto in 2014 ook en herkenden in de man hun ‘poor old dad’. Zij hadden hun vader deze bijnaam gegeven toen hij op latere leeftijd ziek werd.

Contact

Na de herdenking in 2014 hebben vrijwilligers van het Bevrijdingsmuseum Zeeland contact gehouden met de familie Knox, die in het Engelse Yorkshire woont. Tijdens een bezoek krijgen museumvrijwilligers Gert-Jan en Mimi de Rooij uit Middelburg het uniform te zien, naast allerlei andere memorabilia.

Landkaart

In de rechterbroekzak blijkt een landkaart van West-Europa te zijn ingenaaid. Daarop zijn de grenzen van maart 1944 te zien. Ook blijkt een piepklein zaagje te zitten in rand van de broek. “Beide items zijn zeer waarschijnlijk bedoeld om in geval van een gevangenneming door Duitsers een mogelijke ontsnapping wat makkelijker te maken”, zegt Stef Traas van het museum in Nieuwdorp.

Het uniform van Knox, dat vrijdag door burgemeester Harald Bergmann van de gemeente Middelburg is overhandigd, krijgt een prominente plek in het nieuwe tentoonstellingspaviljoen van het museum. Het paviljoen is momenteel in aanbouw.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief