Spierballen worden ten volle gebruikt bij het bandrollen FOTO LAURA VAN ALPHEN
Spierballen worden ten volle gebruikt bij het bandrollen FOTO LAURA VAN ALPHEN

Spierbundels bundelen krachten bij games

Door: Laura van Alphen

OSSENDRECHT - Afgelopen zondag 1 juli werd de 8e editie van de Calfvense Highland Games gehouden op De Volksabdij in Ossendrecht. Bij de jaarlijkse competitie kwamen inwoners van de gemeente Woensdrecht en dagjesmensen kijken naar de veertien teams van sterke mannen en vrouwen. Zij werkten zich in het zweet op verschillende onderdelen als bandrollen en touwtrekken.

DOOR LAURA VAN ALPHEN


De eerste Calfvense Highland Games werden in Calfven gehouden in 2011. Nadat er in 2016 geen geschikte plaats meer kon worden gevonden in Calfven, hebben ze de games verplaatst naar De Volksabdij in Ossendrecht. Het evenement wordt georganiseerd door onder andere buurtschap Calfven en de MC Guns clan, een van de teams die aan Highland Games door het hele land meedoet. ''Onze clan is ontstaan uit een vriendengroep. We hebben met Highland Games in België meegedaan en toen zijn we het gaan doen voor de competitie'', vertelt Maurice Uitdewilligen, een van de leden van de MC Guns clan.


Games
''Er zijn verschillende onderdelen zoals touwtrekken, bandrollen en boomstamflippen. Dit laatste onderdeel is een van de Schotse onderdelen waarvan we er minimaal drie moeten hebben in de games'', zegt Maurice Uitdewilligen. ''Onze clan doet zelf niet mee, omdat we deze Highland Games mede organiseren. Wel doen we al ongeveer vijf jaar mee bij andere games in Nederland en België. Dit jaar doen er elf mannen clans mee en drie vrouwen clans. Deze zijn gescheiden en ook het gewicht wat ze tillen bij onderdelen is verschillend.'' De mannen en vrouwen gekleed in Schotse rokken en sterke bergschoenen laten hun spieren rollen bij het lopen met gewichten, bandwerpen, en bij het oefenen met het touwtrekken. Dit doen ze door aan een touw te trekken waaraan een bak met gewichten is vastgemaakt. Vrouwen trekken hierbij aan een gewicht van 250 kilogram en de mannen doen dit met 400 kilogram. Voor de games trainen de meesten het hele jaar door.


Teams
Een team, of clan, bestaat uit zes personen en een captain. Er zijn zowel Nederlandse als Belgische clans bij de Calfvense Highland Games. Clashes zijn clans die meedoen voor de competitie en goed voor deze competities trainen en naast hen zijn er ook de recreanten. The Lassies is een van de Belgische clans. Zij doen al bijna zeven jaar mee aan Highland Games. ''Het leuke aan de games,'', vertelt captain van het team Veronique Neels, ''is de gezelligheid. Iedereen kent iedereen en het voelt als familie. Er heerst echt volledige focus. We doen zelf mee aan de competitie om punten te verdienen. Aan het einde van het jaar worden deze van alle games opgeteld en als je wint, ontvang je een gegraveerd zwaard '', zegt Veronique. Naast competities zijn er ook fungames, maar hiermee worden geen punten verdiend. Een andere vrouwenclan is The Celtic Ladies. Zij zijn al drie keer kampioen geworden. "Wij zijn het eerste vrouwenteam'', vertelt Tamara, een van de clanleden. ''Ons team komt elk jaar terug voor de sfeer en voor de competitie. We spreken af de avond van te voren niet te drinken, zodat we er honderd procent voor kunnen gaan.''


Winnaars
''Kom op dames nog één keertje! 1, 2, 3 pull!'', moedigt een van de leden van de clans aan die helpt bij de onderdelen. De vrouwen van The Celtic Ladies clan zetten hun tanden op elkaar en trekken nog een keer aan het touw. Later die dag zullen ze weten of ze wederom kampioen zullen worden. ''De prijzen worden uitgedeeld voor vrouwen en voor mannen, dus gescheiden'', vertelt Maurice Uitdewilligen, ''Het is gewoon een mooi evenement. Woensdrecht is een echte wielergemeente en dat deze krachtcompetitie als enige in zijn soort hier dan is, is wel speciaal'', zegt Maurice. Dit jaar benoemde hij mannenclan MC Lee en vrouwenclan Never Back Down tot winnaars van deze Calfvense Highland Games.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief