Afbeelding

Buurtpreventieteams controleren extra op brandgevaarlijk zwerfafval

Door: Hanneke Marcelis

WOENSDRECHT - De droogte verhoogt het risico op brand enorm. Daarbij vormt zwerfafval wat licht reflecteert een risico. Daarom controleren de buurtpreventieteams in de gemeente daar -uit eigen beweging- extra op. Afgelopen vrijdag werden dit bermen en groenstroken losse stukken glas, blikjes en afval opgeruimd.

De droogte verhoogt het risico op brandjes in het openbaar gebied. Daarbij heeft zwerfafval een grote rol. Door de lichtreflectie op onder andere flesjes water, stukken glas of blikjes kan namelijk eenvoudig een vlammetje ontstaan met grote gevolgen. De gemeente Woensdrecht is blij met het initiatief van de teams om extra te cotnroleren op brandgevaarlijk zwerfafval "Een dikke 'like' dus voor de vrijwilligers van de buurtpreventie voor deze spontane actie!", aldus de gemeente op Facebook.

Zelf ook meedoen en extra alert zijn in tijden van droogte? Bekijk dan deze tips van de brandweer:
* Ben voorzichtig met open vuur in of vlakbij de natuur. Een vuurkorf stoken of barbecueën mag alleen op speciale picknick- en vuurplaatsen of met toestemming van de terreineigenaar op een ruim verharde of zanderige ondergrond.
* Houd bij vuur stoken of barbecueën blusmiddelen bij de hand: een emmer water, een tuinslang, brandblusser of blusdeken.
* Maak in droge periodes nooit open vuur.
* Rook liever niet in de natuur, zeker niet wanneer het droog is.
* Gooi sigaretten en reflecterend glas altijd in een prullenbak of neem het mee. Dat geldt ook voor kolen en tuinafval.
* Parkeer je auto niet op hoog en droog gras.
* Ben extra alert bij heide en dennenbos.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief