Lars van der Beek en Wil de Jong poseren bij het bord 'Huijbergen heeft het Wielrennen'
Lars van der Beek en Wil de Jong poseren bij het bord 'Huijbergen heeft het Wielrennen'

Wielerkampioenschap Woensdrecht mikt op meer deelnemers

Door: Hanneke Marcelis

HUIJBERGEN - Het derde Woensdrechtse Wielerkampioenschap staat voor de deur. De organisatie blikt trots terug op de eerdere edities van het evenement voor en door de inwoners van de gemeente Woensdrecht. "Andere rondjes om de kerk zijn jaloers op het grote publiek wat wij trekken", stelt Wil de Jong trots. Toch heeft de organisatie voor deze derde editie wel één grote wens: meer deelnemers. "Een stuk of veertig moet echt kunnen, dus daar zetten we op in", aldus Lars van der Beek.

Wie iets hoort over het Woensdrechtse Wielerkampioenschap moet zich niet laten misleiden door de naam. Het wielerevenement vindt namelijk plaats in Huijbergen. Maar aangezien alle inwoners uit de gemeente Woensdrecht welkom zijn om aan de start te verschijnen, werd drie jaar geleden gekozen voor Woensdrecht in de naam in plaats van Huijbergen zelf. "Dat houdt dus ook in dat dit echt een wielevenement is voor en door de inwoners", legt Wil de Jong uit.

Dat verklaart ook meteen het succes van de wedstrijd volgens de organisatie. Want aan publiek was er afgelopen jaren absoluut geen gebrek. "Het is echt iets van jezelf, doordat er alleen maar mensen uit je eigen omgeving aan de start staan", aldus De Jong. "Dus zelfs als Mathieu van der Poel in augustus aan de inschrijftafel staat, heeft hij gewoon pech gehad. Had hij maar in Woensdrecht moeten wonen", voegt hij daar met een knipoog aan toe.

Hobbyist

Het Woensdrechts Wielerkampioenschap is ingedeeld in twee categorieën; een gewone categorie en de 40+ers. Zij starten gelijktijdig maar rijden voor hun eigen klassement. Afgelopen jaar was dat goed voor zo'n 25 deelnemers. Maar dit jaar zet de organisatie hoger in. "Het is natuurlijk van de zotte dat er maar 25 mensen aan de start staan in een gemeente als Woensdrecht. Dat moet makkelijk meer kunnen. We hopen dit jaar te stijgen tot zo'n 40 deelnemers", stelt Lars van der Beek. Daarom zet de organisatie tijdens de promotie van het wielerevenement in op het benadrukken van de laagdrempeligheid. "De deelnemers fietsen zo'n 40 kilometer. Dat komt neer op ongeveer 18 rondjes Steenhoven, welbekend bij de inwoners uit Huijbergen. "Het maakt ons niet eens uit op wat voor fiets je komt. Of een deelnemer nou een ervaren fietser is zoals wethouder Jeffrey van Agtmaal die het kampioenschap vorig jaar op zijn naam schreef, of een hobbyist die graag een rondje doet. Iedereen is welkom."

Raadsrace

Als vanouds zal aan het Woensdrechts Wielerkampioenschap de raadsrace vooraf gaan. Daarbij stappen alle zes de politieke partijen op de fiets met een team van vijf personen. "Volgens mij is alleen de PvdA nog onzeker. Daar zitten wat minder wielerfanaten is", aldus een lachende Lars van der Beek. De politici strijden dan om de eer tijdens een route van 5 kilometer. Daarvoor rijden ze drie rondjes langs de Dorpsstraat, Boomstraat, Vrouwenhof, Kloosterdreef terug naar de Dorpsstraat. "Zij starten echt op van alles, als het maar wielen heeft", vertelt De Jong. "Van omafiets tot tandem. De raadsrace is altijd een publiekstrekker en enorm leuk om te zien." De speaker van de ludieke race tussen de raadsleden is, uiteraard, burgemeester Steven Adriaansen.

Deelnemen

Het Woensdrechts Wielerkampioenschap vindt plaats op zaterdag 25 augustus in het weekend van de kermis en de braderie in Huijbergen. De raadsrace start om 18.30 uur, en de normale wedstrijd om 19.00 uur. Deelname kost 5 euro en inschrijven kan aan de start. De winnaar van iedere categorie én de beste dame ontvangen als prijs een Woensdrechts wielershirt.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief