De Achtmaalse voetbaltrots VV Achtmaal mocht stiekem al dromen van een kampioenschap. De competitie wordt echter niet meer hervat. Het is stil op Sportpark VV Achtmaal.
De Achtmaalse voetbaltrots VV Achtmaal mocht stiekem al dromen van een kampioenschap. De competitie wordt echter niet meer hervat. Het is stil op Sportpark VV Achtmaal. Foto: John van Aert

Sportieve teleurstelling bij VV Achtmaal, maar veel begrip voor besluit KNVB

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - De competities van het amateurvoetbal worden dit seizoen niet meer hervat. Dat heeft de KNVB bekendgemaakt nadat de coronamaatregelen zijn verlengd tot en met dinsdag 28 april. Dat geldt voor de mannen, vrouwen en jeugd, zowel in de zaal als het veld, op alle amateurniveaus en in heel Nederland. Bij het voor de titel strijdende VV Achtmaal heerst sportieve teleurstelling, maar er is veel begrip voor het besluit.

De KNVB hakte afgelopen week, meteen nadat de nieuwe coronamaatregelen bekend werden gemaakt, de knoop door. "We kunnen nu vaststellen dat de competities niet meer op een gewenste manier kunnen worden uitgespeeld voor de start van de zomerstop", stelde Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal. "In tegenstelling tot bij de profs, bestaat er voor de amateurs ook geen scenario om de wedstrijden door te schuiven tot na de zomerstop. Door nu de knoop door te hakken willen we vooral iedereen duidelijkheid geven." En dat betekent dat er dit seizoen geen eindstanden komen. Er zijn dus ook geen kampioenen, promovendi en degradanten. Ook worden de bekerkampioenschappen niet meer uitgespeeld. Het volgend seizoen start iedereen in dezelfde klasse als bij de start van het huidige seizoen.

Tegenvaller

En dat is dus een fikse tegenvaller voor VV Achtmaal. Als koploper met 39 punten in de Vijfde Klasse B, met The White Boys (34 punten) en Gloria UC (30 punten) achter zich, mocht de Achtmaalse voetbaltrots stiekem al dromen van een kampioenschap. De realiteit is echter anders, al is er volgens voorzitter Koert Hereijgers binnen de club veel begrip voor het besluit van de KNVB om de voetbalcompetities te schrappen. "Al vanaf het moment dat er vanwege het coronavirus niet meer kon worden getraind en gespeeld, is daar nooit enige discussie over geweest. Binnen de club is iedereen wat dat betreft heel solidair. Dat de eerste maatregelen invloed op het verdere seizoensverloop zouden kunnen hebben, hadden we al wel een beetje verwacht. Natuurlijk is er sportieve teleurstelling. Het eerste elftal draait een goed seizoen en je werkt toe naar een kampioenschap. Toch heeft iedereen hier eigenlijk meteen de knop omgedraaid. Het zij zo, we focussen ons op volgend seizoen. Het is het enige juiste besluit. De hele samenleving staat op zijn kop. Iedereen heeft er begrip voor dat het amateurvoetbal nu niet de hoofdzaak is".

Degradatie

Voor de andere voetbalclubs uit de gemeente Zundert ligt het allemaal net iets anders. Zo mag het vorig seizoen naar de Hoofdklasse gepromoveerde Moerse Boys uit Klein Zundert ook de komende voetbaljaargang weer op landelijk niveau acteren. Het besluit komt op het moment dat Moerse Boys met 18 punten de veertiende plaats op de ranglijst bekleedt, hiermee EHC/Heuts (16 punten) en Nuenen (10 punten) achter zich houdend. Er hoeft dus niet (meer) geknokt te worden tegen degradatie. In de Zondag Vierde Klasse B deed VV Wernhout het tot dusver prima. Met 25 behaalde punten nestelde de Wernhoutse club zich in de subtop, achter VV Sprundel en Nieuw Borgvliet (beiden 32 punten) en koploper BSC (34 punten). In de Zondag Derde Klasse A draaide VV Zundert op een vierde plaats met 25 punten ook aardig mee. Hier zal vooral koploper RBC (34 punten) van het besluit van de KNVB balen. Voor VVR daarentegen komt het besluit van de KNVB vanuit sportief oogpunt misschien niet eens zo heel slecht uit Met een elfde plaats op de ranglijst en 19 punten, net zoveel als Philippine en MOC '17, boven het op de laatste plaats bivakkerende Steen (7 punten), is in ieder geval een mogelijk dreigende deelname aan de nacompetitie uit zicht.

Volksgezondheid

Het zijn allemaal cijfers die slechts als statistieken de geschiedenisboeken in zullen gaan. Alles moet nu wijken in het belang van de volksgezondheid. En dat is precies wat ook de KNVB stelt. "Met ons besluit om de competities niet te hervatten zijn we niet over een nacht ijs gegaan. We hebben veelvuldig contact gehad met vertegenwoordigers van verenigingen in het land, onze ledenraad en alle belangenverenigingen in het amateurvoetbal. We zijn ons er namelijk van bewust dat hoe logisch deze beslissing ook is, deze ook impact heeft op de hobby en passie van onze 1,2 miljoen leden en financiële gevolgen kan hebben voor de 3.000 verenigingen."

Toernooien

Maar, gezondheid gaat boven alles, stelt de KNVB. "Voetbal is voor ons belangrijk maar gezondheid staat daar altijd ver boven. Zeker nu. Mocht Nederland voor de zomer toch weer veilig kunnen voetballen en de overheidsmaatregelen worden om die reden afgeschaald, dan ondersteunt de KNVB de verenigingen graag met het organiseren van activiteiten zoals toernooien en oefenwedstrijden. Daar willen we ons nu op gaan richten, dat het verenigingsleven als eerste weer op gang komt zodra dat safe is."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief