Het draaiboek voor de heropening van  basisschool De Wegwijzer in Achtmaal ligt klaar.
Het draaiboek voor de heropening van basisschool De Wegwijzer in Achtmaal ligt klaar. Foto: Basisschool De Wegwijzer Achtmaal

Basisschool De Wegwijzer in Achtmaal is klaar voor heropening

Door: Addo Sprangers Algemeen

ACHTMAAL - Het besluit van de regering om per 11 mei alle basisscholen weer open te gooien zorgde ervoor dat het voor die scholen in de gemeente Zundert afgelopen week alle hens aan dek was. Er is echter snel geschakeld. Voor de onder Stichting Primair Onderwijs Zundert (SPOZ) vallende scholen ligt er nu een draaiboek klaar. " Voor iedereen is duidelijk wat er staat te gebeuren", aldus directeur Jos Verpalen van basisschool De Wegwijzer in Achtmaal.

Voor basisschool Zonnebloem in Zundert, de Sint Antoniusschool in Klein Zundert, de Sint Jozefschool in Wernhout, de Sint Annaschool in Zundert en De Wegwijzer in Achtmaal gelden stuk voor stuk de door SPOZ vastgestelde richtlijnen. Zo worden straks alle groepen in tweeën gesplitst en wordt ervoor gezorgd dat kinderen uit één gezin tegelijkertijd op school zijn. De kinderen gaan om de dag naar school en er wordt - met uitzondering van de woensdag - een continurooster gehanteerd. Gymlessen komen te vervallen. Dat geldt ook voor bijzondere activiteiten als een sportdag en een schoolkamp. Voor- en naschoolse opvang worden als vanouds geregeld door de desbetreffende kinderopvangorganisatie, terwijl noodopvang voor kinderen van ouders werkzaam in cruciale beroepen door de scholen zelf wordt georganiseerd. En zo zijn er nog wat meer - inmiddels aan de ouders van de leerlingen gecommuniceerde - grotere en kleinere maatregelen.

Schakelen

Die duidelijkheid is belangrijk en prettig, vindt directeur Jos Verpalen van basisschool De Wegwijzer in Achtmaal. "Alles was erop gericht om nog vóór de meivakantie alle zaken goed geregeld te hebben, zodat de kinderen weer met een gerust hart naar school kunnen komen. Voor iedereen is duidelijk - in grote lijnen in ieder geval - wat er staat te gebeuren". Dat laatste brengt ook het onderwijzend personeel rust, zo maakt hij duidelijk. "Ook voor de leerkrachten is het voortdurend schakelen. Zelf ben ik hele dagen op school aanwezig geweest om van alles en nog wat te regelen. Je staat voor je eigen gevoel constant 'aan', zoals we dat noemen. Iedereen komt met vragen. Via WhatsApp, via e-mail, noem maar op. Maar da's de maatschappij. Ouders willen het liefst meteen een antwoord of een oplossing".

Positief

Ook de voorbije weken zijn hectisch geweest met het van de ene op de andere dag geïntroduceerde onderwijs op afstand. "Dat is als heel raar ervaren", vertelt Jos Verpalen. "Het is een totaal andere manier van lesgeven. Toch is het naar mijn indruk positief verlopen. We zijn er als leerkrachten meteen mee aan de slag gegaan. Hoe ga je kinderen opvangen thuis? Wat bied je ze aan? Van daaruit zijn we verder gaan kijken".

Ouders

Er is een groot beroep gedaan op de ouders bij het onderwijs geven aan de kinderen, weet hij. "We gaan ervan uit dat dit door hen op de best mogelijke manier is gedaan. Als school probeer je erop in te spelen, door om de dag contact te hebben. Sociaal-emotioneel vraagt het ook nogal wat van de kinderen: ze mogen dit niet en dat niet, papa en mama geven plotseling les, noem maar op. We hebben ons uiterste best gedaan om de kinderen te helpen en gerust te stellen. Via alle mogelijke social media bijvoorbeeld. Je moet toch contact hebben met de kinderen en hun ouders".

Klaar

"In het begin hebben we schoolwerk nog rondgebracht, daarna konden ouders dit via een rooster ophalen. Maar natuurlijk kom je de kinderen, rondlopend of rondfietsend, in het dorp ook tegen. Ook op die manier hou je een vinger aan de pols. Tot het einde van het schooljaar blijven we werken aan de belangrijkste leerdoelen. Wij zijn er klaar voor".



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief