Annie Graumans-Christianen (l) en Pieter van Nes in de nieuwe locatie van De Weeghreyse in Zundert.
Annie Graumans-Christianen (l) en Pieter van Nes in de nieuwe locatie van De Weeghreyse in Zundert. Foto: Addo Sprangers

Nieuwe start voor De Weeghreyse in Zundert

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - Bijna veertien jaar lang was het voormalige gemeentehuis aan de Bavostraat in Rijsbergen de vertrouwde thuishaven van museum De Weeghreyse. Met de verhuizing naar een nieuw pand aan de Markt 23 in Zundert staat het museum aan de vooravond van een nieuwe episode.

Het is een gedwongen verhuizing. De verkoop van het pand in 2028 door woningcorporatie Thuisvester aan Bavo Vastgoed, een onderneming waarin onder meer de lokale projectontwikkelaars Maas-Jacobs en Somnium Real Estate participeren, luidde het einde in van de in 2006 gestarte huurovereenkomst tussen De Weeghreyse en Zorg voor Wonen, de voorloper van Thuisvester. Het museum had tot december vorig jaar de tijd om een nieuwe locatie te zoeken. De voorkeur van De Weeghreyse ging hierbij uit naar een andere locatie in Rijsbergen, maar de zoektocht leverde geen geschikt of betaalbaar alternatief op. Uiteindelijk kwam het nu door het museum betrokken voormalige winkelpand aan de Markt 23 in Zundert in beeld.

Herkenbaar

Annie Graumans-Christianen maakt als secretaris deel uit van het bestuur van de Kuypersstichting voor Cultuur en Historie, zoals de beheerder van museum De Weeghreyse officieel heet. Hoewel blij met de nieuwe locatie, vindt ze het nog altijd jammer dat het museum de vertrouwde plek in Rijsbergen heeft moeten inwisselen voor de stek in Zundert. “We vonden het best lastig om uit Rijsbergen te moeten vertrekken”, vertelt ze. “We hebben een mooie tijd gehad in het voormalige gemeentehuis daar. Voor Rijsbergenaren was het ook heel herkenbaar. Velen hadden er herinneringen aan. ‘Hier ben ik nog getrouwd’, hoorde je dan. Of: ‘Hier heb ik nog gewerkt’. Gevoelsmatig deed het ook iets met de bezoekers”.

Andere kijk

Haar woorden worden onderstreept door conservator Pieter van Nes. “Het idee voor het cultuurhistorisch centrum is in Rijsbergen ontstaan, samen met medewerkers uit Zundert. Daarnaast had De Weeghreyse in Rijsbergen een bescheiden centrumfunctie. Het oude gemeentehuis bleef dankzij De Weeghreyse haar publieke rol houden”. Tegelijkertijd heeft de verhuizing volgens hem een belangrijk voordeel. “Je wordt gedwongen tot een andere kijk. Hoe laten we het publiek zien wat we graag willen laten zien?”

Centraal

Aan het nieuwe pand zal het niet liggen, zo maken Graumans-Christianen en Van Nes duidelijk. Het is een groot en mooi pand, met volop opslagruimte op zolder. Daarnaast ligt het op een centrale plaats tegenover het Vincent van Goghplein, kent de locatie veel passanten en is het Van GoghHuis slechts op een steenworp afstand gelegen. Allemaal zaken die ervoor moeten zorgen dat ook De Weeghreyse niet aan de aandacht van potentiële bezoekers zal ontsnappen. Bovendien was er in de nieuwe locatie voldoende ruimte voor het plaatsen van het paneel van de Napoleonsroute, een van de pronkstukken van de collectie. “In Rijsbergen hadden we hoge kamers, hier paste het maar net”, vertelt Annie Graumans-Christianen.

Wisselexpositie

Al zal alleen de aanwezigheid van het paneel niet bepalend zijn voor het succes van De Weeghreyse op de nieuwe locatie. “Ik verwacht de nodige toeloop, maar we zullen er zelf aan moeten trekken”, weet ze. “Het komt niet vanzelf”. En dus wordt er, met de officiële opening van het nieuwe pand van De Weeghreyse in zicht, gewerkt aan een wisselexpositie over het slapende gilde Sint Sebastiaan. Pieter van Nes: “Dat gilde was, na een kleine 400 jaar, voor het laatst in de openbaarheid in 1980. Met fraaie vaandels, authentiek gildezilver en historische foto’s van het gilde starten we hier in Zundert in ieder geval met een heel bijzondere wisselexpositie”.

Informatie

De Weeghreyse is weer geopend voor het publiek met ingang van zondag 14 juni vanaf 14.00 uur. In verband met het coronavirus moet vooraf een afspraak worden gemaakt. De wisseltentoonstelling ‘Zilver van Zundert - Sint Sebastiaan’ is te bezichtigen van 14 juni tot en met 8 november. Surf voor meer informatie naar www.deweeghreyse.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief