De kinderen krijgen uitleg over hun mosselexperiment.
De kinderen krijgen uitleg over hun mosselexperiment. Foto: Britta Janssen

Leerlingen ds. G.H. Kerstenschool Yerseke krijgen als eerste kinderboek ‘De zee hield het lang geheim’

Door: Britta Janssen Algemeen

YERSEKE - Groep 7 van de ds. G.H. Kerstenschool in Yerseke heeft een boeiende ochtend beleefd. Bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) in Yerseke presenteerde Wouter Klootwijk donderdag zijn nieuwe kinderboek ‘De zee hield het lang geheim’, over een ontdekking in de mosselkweek. Hij vertelde de kinderen over zijn boek, burgemeester José van Egmond van de gemeente Reimerswaal las eruit voor en de klas mocht, na een mossel-masterclass van NIOZ-onderzoeker Johan van de Koppel, een experiment doen in de getijdebakken bij de Oosterschelde. Ook kregen de leerlingen allemaal een exemplaar van het boek cadeau.

Johan van de Koppel bracht de kinderen op een levendige manier het een en ander bij over mossels. Hij merkte dat er onder zijn jonge toehoorders ook mosseldeskundigen aanwezig waren. Zo wist een jongen, die vertelde dat zijn vader mosselvisser was geweest, waarom mossels graag samenklonteren. “Voor de veiligheid.”

Pootje

Er gingen wenkbrauwen omhoog toen Van de Koppel begon over wat er gebeurt als je mossels in een pan zout water laat staan zónder dat je het fornuis aandoet. “Dan kruipen kleine mosseltjes op den duur de pan uit. Echt waar! Ze hebben één pootje waarmee ze zich kunnen voortbewegen. Ze trekken zichzelf continu vooruit met dat pootje. Knappe beestjes, hè?” 

Uitvindingen

Wouter Klootwijk vertelde bij de introductie van zijn boek dat specifiek boeren en vissers, meer dan andere beroepsgroepen, al eeuwenlang zelf uitvindingen doen, zoals de kruiwagen en vistuig. “Vissers zouden ook graag zien dat de vissen naar hen toe komen, zodat ze zelf op de bank kunnen blijven zitten. Zover is het nog niet helemaal, maar het scheelt niet veel. Een visser heeft namelijk eens gezien dat er mossels groeide aan een stuk hout en een andere visser zag mossels groeien aan een eindje touw. Zo kwam de uitvinding dat je touw in zout water kunt hangen en dat je dan over een halfjaar mosselen hebt.”

Experiment

Dat experiment hebben de kinderen donderdag ook gedaan. Ze hebben touw in de getijdebakken bij de Oosterschelde gehangen. Die bakken lopen vol water als het vloed wordt. Over een halfjaar komen ze terug om te zien wat er gebeurd is.

De burgemeester las met plezier voor uit het boek, vanwege het mooie onderwerp. “Ik vind het belangrijk dat kinderen weten waar hun eten vandaan komt en dat ze zich realiseren dat je van de natuur veel kunt leren.”

Toekomst

Klootwijk heeft voor een televisieprogramma meegevaren met mosselvissers en is daarvoor ook meerdere keren in Yerseke geweest. Dat inspireerde hem tot het schrijven van zijn nieuwste kinderboek. “Het gaat over twee kinderen van een mosselvisser die de mosselkweek met touwen uitvinden. De hangcultuur dus. Dat wilde ik graag in een boek uitleggen aan kinderen, omdat hangcultuur de toekomst is. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit de minst bezwaarlijke manieren van kweken is.” 

Klootwijk zou het mooi vinden als zijn lezers ongemerkt iets opsteken van zijn boek. “Ik hoop dat het een educatief boek is en dat ik het zo heb geschreven dat zij daar geen last van hebben”, lacht hij. “Zonder dat je het in de gaten hebt, voorspelt het boek de toekomst.”

Burgemeester José van Egmond leest voor uit het nieuwe kinderboek.
Schrijver Wouter Klootwijk met de experimenterende kinderen op de achtergrond.
De leerlingen krijgen touwen om in de getijdebak te hangen. Over een halfjaar komen ze kijken of er mosselen aan zitten.
De leerlingen van de ds. G.H. Kerstenschool, burgemeester José van Egmond en schrijver Wouter Klootwijk met zijn nieuwe boek.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief