Weervisser Henk van Schilt haalt de vangst aan boord.
Weervisser Henk van Schilt haalt de vangst aan boord. Foto: Rick van Geel / Stichting Behoud Weervisserij

Excursies naar weervisserij op Oosterschelde

Algemeen

KRABBENDIJKE - In mei, juni en juli kunnen er weer excursies naar de weervisserij op het oostelijke deel van de Oosterschelde worden gemaakt. Een bezoek aan de weer is een unieke gelegenheid - voor jong en oud - om de eeuwenoude, arbeidsintensieve vangstmethode van dichtbij mee te maken.

Weervisserij is een ambachtelijke visserijtechniek die uitsluitend nog op het oostelijke deel van de Oosterschelde wordt beoefend. Het ambacht, dat gebruikmaakt van een enorme houten fuik (weer), wordt sinds 2018 erkend als Nederlands immaterieel erfgoed.

Familie Van Dort uit Bergen op Zoom is de enige in Nederland - en waarschijnlijk ook in Europa - die de weervisserij nog beroepsmatig beoefent. Van oudsher is de weervisserij onlosmakelijk verbonden met de vangst van ansjovis, dat het oostelijke deel van de Oosterschelde altijd als paaigebied heeft gebruikt. Daar lijkt een aantal jaar geleden een kentering in te zijn gekomen, vermoedelijk veroorzaakt door onder andere klimaatverandering.

Unieke belevenis

Om het bijzondere ambacht voor een breed publiek toegankelijk te maken, organiseert Stichting Behoud Weervisserij sinds 2012 in samenwerking met de weervissers van Van Dort excursies naar de weervisserij. Ondanks dat de ansjovis afgelopen jaren amper werd gevangen, zijn de excursies nog altijd in trek. “Men wil dit unieke ambacht toch een keer van dichtbij meemaken. En als er geen ansjovis is, dan wordt er wel iets anders gevangen, zoals geep, makreel of sprot”, vertelt Rick van Geel, verantwoordelijk voor de PR.

Vaartochten en vlettochten

De stichting biedt de excursies in twee typen boottochten aan: vaartochten en vlettochten. Bij een vaartocht gaan de deelnemers in de haven bij de Bergsediepsluis, nabij Tholen, aan boord bij rondvaartboot Zwerver 3. In de buurt van de weer stapt men over op vletten, waarmee naar de weer wordt gevaren. Bij het fuikgat kunnen de deelnemers van dichtbij aanschouwen hoe de weervissers de vangst binnenhalen. Gidsen van de stichting geven aan boord uitleg over het gebied en de (historie van de) weervisserij. De vlettocht is een meer authentieke, ‘back to basic’ tocht waarbij er geen gebruik wordt gemaakt van het moederschip. In de haven gaan de deelnemers direct aan boord van een vlet (12 personen) die hen naar de weer brengt. Ook bij deze tocht is er een gids aan boord. Tickets voor een vlettocht zijn goedkoper dan voor een reguliere vaartocht.

Meer informatie

Meer informatie over de excursies is te vinden op de website van Stichting Behoud Weervisserij. Via de website zijn ook de tickets te bestellen. Een bezoek aan de weervisserij duurt ongeveer 3,5 uur, gerekend vanaf de afvaart vanuit de Bergsediepsluis. De eerste excursie vindt plaats op 11 mei.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief