Afbeelding
Foto: Gemeente Roosendaal

Toekomstig burgemeester Buijs: ‘Mooi dat ik het vertrouwen krijg’

Door: Wies van Erp Algemeen

ROOSENDAAL - “Mooi dat ik het vertrouwen krijg, het gaat dus echt gebeuren. Je weet dat het kan gebeuren, als je dan gebeld wordt door de voorzitter van de vertrouwenscommissie, Sebastiaan Hamans, ben je vooral heel blij,” vertelt een blije Mark Buijs, die gisteren te horen kreeg dat hij de nieuwe burgemeester van Roosendaal wordt.

Tijdens een speciale gemeenteraadsvergadering gisteravond werd bekend dat de 55-jarige Mark Buijs wordt voorgedragen als de nieuwe burgemeester van Roosendaal. Mark Buijs wordt de opvolger van de huidige burgemeester Han van Midden. Tijdens de speciale gemeenteraadsvergadering van woensdagavond sloot burgemeester Van Midden de vergadering af door zijn opvolger een “toffe gast” te noemen.

‘Heel fijn dat hij hier komt als mijn opvolger’ 

“Mark is een hele fijne man, een leuke sociale kerel met oog voor mensen,” vertelt Han van Midden een dag na de bekendmaking. “Hij heeft een hart voor mensen. Hij is laagdrempelig en toegankelijk. Roosendaal heeft ook een laagdrempelige burgemeester nodig. Dat heb ik ook ervaren. Wat dat betreft lijken we heel veel op elkaar. Ik vind het heel fijn dat hij hier komt als mijn opvolger.”

Mark Buijs is momenteel nog burgemeester van de gemeente Oosterhout. De twee kennen elkaar goed. “We zochten elkaar veel op, zowel werkgerelateerd als privé. We hebben een goede klik. Ik vind Han ook een toffe gast en een goede collega,” zegt Buijs over Van Midden. “Hij en Roosendaal vormen echt een prachtig verhaal. Hij heeft zo kei- en keihard gewerkt, echt met volle betrokkenheid.”

‘Ik loop met een knoop in mijn maag’

Gisteravond werd de voorgedragen burgemeester gebeld door Sebastiaan Hamans, voorzitter van de vertrouwenscommissie. “Ik ben toen een aantal mensen gaan bellen en inlichten. Dat is heel dubbel. Je belt namelijk ook mensen waar je in Oosterhout heel nauw mee samenwerkt en voor hen komt het als een verrassing en zij zijn teleurgesteld dat ik vertrek. Vandaag is het ook dubbel. Ik loop met een knoop in mijn maag vanwege het afscheid. Hier op het gemeentehuis word ik bij iedere meter, iedere bocht aangesproken. “Goh joh, ik had het echt niet aan zien komen,” krijg je dan te horen. Ik ontvang felicitaties, maar mensen vinden het ook erg jammer dat ik ze verlaat.”

Dat neemt niet weg dat de in Herpt geboren Buijs heel enthousiast is en uitkijkt naar het moment dat hij burgemeester van Roosendaal is. “Roosendaal heeft prachtige ambities om door te groeien. Dat gaan we samen doen. Met de raad, ondernemers en natuurlijk met de inwoners. Ik ben graag onder de mensen. Je hebt elkaar nodig; die medewerking is belangrijk. Je kunt de titel van burgemeester wel dragen, maar je bent pas echt burgemeester als de inwoners het ook zo ervaren.

‘Vertrouwenscommissie ging grondig te werk’ 

De vertrouwenscommissie typeerde Mark Buijs als een rustige, warme persoon die dicht bij inwoners wil staan, open, authentiek en inhoudelijk erg deskundig. “Ik herken mezelf erg in die woorden. Ze hebben hun werk echt heel goed en grondig gedaan. Over de inhoud kan ik niets zeggen, maar het waren inhoudelijk zeer goede gesprekken. Echt chapeau!”

‘Zin om kennis te maken met de mooie dorpen’ 

Ik heb veel zin om de ambities die er liggen aan te pakken. We kunnen echt een kwaliteitsslag maken, zowel sociaal als ruimtelijk. Ik heb ook erg veel zin om kennis te maken met de mooie dorpen. Mijn vrouw en ik hebben al een verkennend rondje gemaakt. We hebben alle dorpen bezocht, en we hebben ook ergens heerlijk gegeten. Het smaakt naar meer, letterlijk en figuurlijk.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief