Vlnr: Kim, Daan, Job, Lars, Andre, Johan
Vlnr: Kim, Daan, Job, Lars, Andre, Johan Foto: Pascal Brugman

Veel verhalen uit WOII uit onze gemeente zijn niet bekend

Door: Pascal Brugman Algemeen

ROOSENDAAL - Afgelopen zaterdag organiseerde Stichting The Dutch Polar Bears een netwerkbijeenkomst in de C-Cinema. Dit alles vanwege de 80-jarige bevrijding van Roosendaal. 

Deze stichting bestaat uit Daan, Lars, Johan, Kim, Job en Andre en werd in 2017 opgericht: “Officieel waren we in 2015 al begonnen, in 2022 kregen we de ANBI status en hier zijn we trots op. Het is voor ons erg belangrijk om verhalen door te geven aan de jongere generaties, te herdenken en te onderzoeken.”

Tijdens de netwerkavond was er een pop-up museum opgericht, hierbij was er van alles te zien. Johan van Doorn, militair historicus hield en lezing in zaal 1 van de bioscoop. Naast schrijver van boeken als “De slag om Woensdrecht” verricht al hij al jaren onderzoek naar de oorlogsgeschiedenis van de regio. Tijdens de lezing vertelde hij over de strategieën van de Duitsers, geallieerden en de bijbehorende operaties rondom Moerdijk, Essen (België) en Roosendaal. Het doel was Brabant zo snel mogelijk te bevrijden. Ook liet hij zien hoe oude reportages/vastleggingen uit die tijd leidde tot antwoorden in zijn onderzoeken.

Programma 80-jaar bevrijding

Stichting The Dutch Polar Bears pakt dit jaar met het programma erg uit en dit presenteerden ze dan ook vol trots tijdens de netwerkavond: “Dit jaar is het 80 jaar geleden dat gemeente Roosendaal bevrijd is en dit ging niet zonder veel burgerleed. Veel verhalen zijn nog niet bekend met wat er in de gemeente heeft afgespeeld. Dit jaar hebben we dan ook een uitgebreid programma gemaakt om dit allemaal duidelijk te maken.”

Educatie

Op de basisscholen in de gemeente Roosendaal hebben ze al een educatief programma, hierbij gaan ze naar verschillende klassen: “De verhalen doorgeven aan de jongere generaties is het belangrijkste wat we kunnen doen. Dit doen we in Wereld Oorlog 2-uniformen en we brengen onze boodschap in combinatie met objecten en voertuigen uit die tijd. We staan er elke keer weer van te kijken hoeveel de jongere generatie soms al weet, het is dan ook een groot succes. Dit jaar doen we ook het middelbaar onderwijs aan met het verhaal over Paula Geers, net als Anne Frank hield ze een dagboek bij. Eigenlijk is ze een influencer van die tijd uit de gemeente Roosendaal. Wat we hiermee gaan doen, houden we nog even geheim en presenteren we in de week van 28 Oktober tot 3 November.”

Bevrijdingsdag

Tussen 28 Oktober en 3 November is het de periode van de bevrijding van de gemeente. In deze week zal er veel te doen zijn in de gemeente: “We houden stadswandelingen in samenwerking met de gemeente Roosendaal. In de bioscoop organiseren we een filmweek voor scholieren en andere geïnteresseerden. De GerdaHoeve in Schijf wordt omgetoverd tot Camp Thruster, hier spelen we we de slag om de dorpen na. Hiervoor kunnen mensen zich inschrijven om deel te nemen, maar ook bezoekers kunnen een kijkje komen nemen.”

Naast deze activiteiten worden er ook nog andere activiteiten georganiseerd. Meer informatie is te vinden op, www.thedutchpolarbears.com.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief