Afbeelding
Foto: NK Tegelwippen

Gemeente Roosendaal ruilt tegels in voor groen en stimuleert inwoners op te helpen

Door: Michel Claessens Algemeen

ROOSENDAAL - Zoveel mogelijk tegels vervangen door groen, dat is het doel van het Nederlandse Kampioenschap Tegelwippen. Ook gemeente Roosendaal doet dit jaar weer mee. “Tot en met 31 oktober gaan wij de strijd aan met meer dan 175 gemeenten om zoveel mogelijk tegels in te ruilen voor gras, bloemperken, bomen en geveltuinen”, aldus de gemeente.

Het NK Tegelwippen is een jaarlijkse actie waarin gemeentes tegen elkaar strijden om te zien wie zoveel mogelijk tegels kan vervangen door groen. Sinds de eerste editie van het NK Tegelwippen in 2020 zijn in Nederland bijna 9 miljoen tegels verwijderd. Dat zijn ongeveer 160 voetbalvelden aan groen erbij.

Meer groen is de straten

Ook de gemeente Roosendaal doet mee aan het NK Tegelwippen. Met diverse acties probeert de gemeente haar inwoners te ondersteunen bij de groene transformatie. Zelf gaat de gemeente ook actief aan de slag met het vergroenen van versteende publieke ruimtes. Al dat groen in straten en tuinen heeft volgens de gemeente veel voordelen voor de gezondheid en de biodiversiteit. Ook zou meer groen bijdragen aan verkoeling tijdens steeds hetere zomers en helpt het bij het opvangen van regenwater bij zware buien.

Elke tegel telt

Volgens wethouder Klaar Koenraad helpt elke tegel die kan worden weggehaald mee om Roosendaal te vergroenen. “Ook als je een kleine tuin hebt, kun je een waardevolle bijdrage leveren. Heb je geen groene vingers? Kies dan voor groen dat weinig tot geen onderhoud vergt of leg een geveltuin aan. Dat is niet alleen leuk voor bewoners en het langslopend publiek, maar ook voor het riool en de aanwezigheid van bijvoorbeeld vlinders. En hoe leuk is het om dit samen met de buren te doen?”

Ondersteunen van inwoners

Via de Stimuleringsregeling Roosendaal Natuurstad kunnen inwoners subsidie aanvragen voor het vergroenen en klimaatbestendig maken van hun huis en tuin. Ook gaat de gemeente inwoners ondersteunen bij de aanleg van een geveltuin. De gemeente zal de geveltuin aanleggen en de inwoners zorgen voor de beplanting en het onderhoud. De tegels die hierbij worden gewipt, worden vervolgens opgehaald door een tegeltaxi. Op deze manier wil de gemeente inwoners ontzorgen bij de aanleg van een geveltuin. Inwoners kunnen zich aanmelden via het e-mailadres duurzaamheid@roosendaal.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief