Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr op bezoek bij het jubilerende bruidspaar.
Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr op bezoek bij het jubilerende bruidspaar. Foto: Corine Roks

Met de brommer wachtte Tinus zijn Joke op

Door: Corine Roks Algemeen

SPRUNDEL - Via een tip van zijn collega ontmoette Tinus Snepvangers uit Schijf Joke van Oorschot. Zij liet elke zondag haar hond uit in De Berk, een wijk in Sprundel. “Dat is een leuk meisje voor jou,” zo was de boodschap. En inderdaad, het was liefde op het eerste gezicht. Amper acht maanden later waren zij officieel een stel. Op 10 april 2024 vierden zij hun diamanten huwelijk. 

“We kwamen er onlangs achter dat we voor de kerk op een andere dag zijn getrouwd. Eigenlijk door de felicitaties voor ons diamanten huwelijk van de Koning, Provincie, de Gemeente Rucphen en het bezoek van de burgemeester”, aldus meneer Snepvangers (88).

Seniorenhofje

Het jonge stel woont na hun huwelijk tijdelijk in bij de ouders van Tinus. “Aan de Scherpenbergsebaan. Joke kon niet wennen vanwege het aangrenzende bos waarin militairen oefenden. In 1970 verhuisden we naar Sprundel. Na twee verhuizingen wonen we sinds 2010 aan dit seniorenhofje.”

De Berk

De jonge Tinus werkt in de beginjaren als boerenknecht. Maakt later de overstap naar een dekzeilfabriek in Rucphen. Ook havenwerk in Rotterdam en een baan in Spijkenisse staan op zijn Curriculum Vitae. Mevrouw werkte als jong meisje bij het St. Elisabethshuis in Etten-Leur. “Mijn ouderlijk huis bevond zich op De Berk. Daarnaast woonden de broer van mijn vader samen met zijn vijf zonen. Ik hielp mijn oom en neven met het huishouden. In de Akkerstraat in Sprundel had ik een adres waar ik op de kinderen paste als de koeien gemolken werden. Ik fietste destijds van het ene naar het andere adres. Aan de Akkerstraat heb ik het machinaal koe melken geleerd,” geeft mevrouw(84) aan. Meehelpen in de familie was voor haar vanzelfsprekend.

Neven en nichten

Het echtpaar zelf bleef kinderloos maar dat werd en wordt prima gecompenseerd door de neven en nichten. Zo stond altijd de koffie klaar bij ome Tinus en tante Joke. Ook tijdens hun diamanten huwelijk worden zij in de watten gelegd door de nichtjes Maria en Conny. Meneer hierover: “We hadden eigenlijk geen plannen om ons 60-jarig huwelijk te vieren. Onze nichtjes hebben echter een groots feest opgezet, compleet met ballonnen, bloemen, etentje en een ABC over ons huwelijk.”

ABC

We pikken er enkel letters uit. De K, van Kanarie, die ze met liefde kweekten. Ook nu staat er een kooitje met dit zangvogeltje in hun woning. 

De K is ook van krulspelden die mevrouw regelmatig bij haar zus en buurvrouwen indraait. De B van Brommer en Batavus waarmee de jonge Tinus zijn Joke opwachtte tijdens hun eerste ontmoeting. De U van Uilen waarvan joke een hele verzameling in haar vitrinekast heeft staan. “Tijdens onze vakanties werd de koffer steevast verzwaard met nieuwe exemplaren.”

Biljarten

Mevrouw draait al meer dan dertig jaar mee bij De Vogelvrienden uit Rucphen. “Tijdens de vogelbeurzen schenk ik de koffie.” Biljarten is eveneens een gezamenlijke liefhebberij. Meneer vertelt met trots: “We waren in de jaren zeventig al lid van de biljartclub bij de Drie Zwaantjes in Sprundel. Je had destijds een speciale vrouwenclub, Joke kon heel goed biljarten en later speelde ze samen met mij tegen de heren.”

Van de keu naar het penseel, daarvan getuigen de mooie olieverflandschappen aan de muur. Meneer richt zich meer op sportieve hobby’s zoals fietsen. “Vroeger vooral recreatief. Ik ben een enorme liefhebber van het wielrennen en volg alle wedstrijden. Jan Jansen, een Nederlandse beroepswielrenner actief in de jaren zestig, is mijn favoriet.” 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief