Afbeelding
Foto: Corine Roks

Weerbericht Koningsdag: ‘In de middag wordt het 17 graden’

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

RUCPHEN - Morgen kleurt de gemeente oranje ter ere van Koningsdag, en na een kille week doordrenkt met regen leek het evenement bijna in het water te vallen. Volgens meteoroloog Johnny Willemsen zal de temperatuur op Koningsdag stijgen naar 14 tot 19 graden.

Koningsnacht belooft koud te verlopen met temperaturen variërend tussen 4 en 8 graden: “Op veel plaatsen blijft het droog, maar een lokale bui is niet uitgesloten. Tijdens Koningsdag zal de temperatuur oplopen naar waarden tussen 14 en 19 graden. Er zullen momenten zijn van zon, maar in de loop van de dag neemt de kans op een bui vanuit het zuiden toe”, aldus Willemsen. “Hoewel vorst niet wordt verwacht, zal Koningsnacht allesbehalve zacht zijn. In de binnensteden zal het kwik ‘s nachts over het algemeen tussen de 4 en 8 graden liggen. Tijdens opklaringen kan het lokaal nog iets kouder worden. De wind zal zwak tot matig zijn, hoofdzakelijk uit het zuidoosten tot zuiden, wat zachtere lucht met zich meebrengt.”

Vroege bezoekers van de rommelmarkt of verkopers die hun waren aanbieden, zullen zeker nog behoefte hebben aan een warme jas. “Om 8:00 uur zal het nog rond de 6 graden zijn. Daarna zal de temperatuur aanzienlijk stijgen. De zwakke tot matige wind uit het zuidoosten tot zuiden zal zachte lucht aanvoeren.”

In de middag wordt het naar verwachting 17 of 18 graden, terwijl het in het zuidoosten plaatselijk zelfs 19 graden kan bereiken: “Er zullen momenten van zon zijn, maar ook stapelwolken, en in de loop van de dag zal de kans op buien vanuit het zuiden toenemen.”

Koninklijke Records

Dit jaar zal zeker niet de warmste, maar ook niet de koudste koninklijke feestdag ooit worden. Sinds 1949, gecombineerd tussen Koninginnedagen en Koningsdagen, was de warmste koninklijke feestdag in 1993 met 27 graden. De koudste was Koninginnedag 1970 met slechts 9 graden. In 1999 scheen de zon maar liefst 14 uur en in 1955 was er sprake van de natste Koninginnedag ooit.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief