Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr op bezoek bij het jubilerende bruidspaar.
Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr op bezoek bij het jubilerende bruidspaar. Foto: Corine Roks

Jubilerend echtpaar de Bont-Buron in bloemetjes gezet door buurtbewoners

Door: Corine Roks Algemeen

SPRUNDEL - De boel versieren ter ere van hun diamanten huwelijk was voor Jos (88) en Jeanette (86) de Bont-Buron niet nodig. Buurtbewoners dachten daar echter anders over. Met dertien man sterk toverden ze de oprit van het jubilerend echtpaar om tot een ware catwalk, compleet met bloemen, rode loper en hun trouwfoto uit 1964. “Toen moest ik toch wel een traantje wegpinken,” was de reactie. 

Hun eerste ontmoeting vond plaats in Roosendaal. De jonge Jeanette Buron uit Kruisland was samen met haar vriendinnen bij ‘Van Halst’ op de Kaai om te dansen. Dat gold ook voor Jos de Bont uit Etten-Leur. “Ik was met mijn kameraden. Na een aantal weken waagden Jeanette en ik een dansje en daarmee was onze verkering een feit.”

Kraamzorg

Na drie jaar samen gaat het verliefde stel op 25 april voor het boterbriefje. “In de gemeente Steenbergen waar Kruisland onder valt. Een broer van Jos had op zijn werk gehoord dat er een leuk huis op Sprundel te koop stond, tegenover de pastorie. Ik werkte in de kraamzorg en was gewend om tijdens mijn diensten te overnachten in het kraamcentra. Omdat ik toch al veel van huis was, wende ik heel snel in Sprundel.”

Molen van Coppens

Jos werkte bij de mulder: “Bij de molen van Coppens aan de weg naar Roosendaal. In die straat heb ik ook bij houtzagerij Van Iersel gewerkt.” Dichter bij huis had hij jarenlang een baan bij Boerenbond in Sprundel en werkte hij later nog bij een verffabriek in Roosendaal. Het echtpaar krijgt twee kinderen, zoon Anton en dochter Miriam. Zij verblijdden hun ouders met vier kleinkinderen.

Vriendschappen

In de bebouwde kom van Sprundel ontstaan hechte vriendschappen met buurtbewoners. “Buurvrouw Ineke werd een hele goede vriendin van ons. We hebben ook een vriendschap opgebouwd met het dokterspaar. Hun kinderen bleven regelmatig bij ons logeren,” aldus mevrouw.

Vorenseindseweg

Jos en Jeanette hebben echter een huis in het buitengebied op het oog. “Via een goede kennis, nu onze overbuurvrouw, werden we getipt dat het in de verkoop kwam,” geeft Jos aan. In 1971 betrekken ze hun woning aan de Vorenseindseweg. “Daar kon ik tuinieren. Op het akkertje verbouwden we groenten en fruit voor eigen gebruik en familie en kennissen,” vult hij aan. Ook daar sluiten zij als vanzelfsprekend vriendschappen met buurtgenoten. Op de vraag of ze wel eens deelnemen aan buurtactiviteiten van ‘t Versent, de wijk waarin ze wonen, is het antwoord: “Nauwelijks, maar we zijn wel lid. Datzelfde geldt voor de KBO waar we ook op de ledenlijst staan.”

Kerk

Waar ze wel vaak te vinden zijn is in de kerk. “Tegenwoordig naar de kerk van Horendonk, België. Daar rijden we dan samen heen met Jos achter het stuur. Ook bezoeken we elke week mijn broer die in Roosendaal in een verzorgingshuis woont.” Zelf krijgen ze regelmatig bezoek van Nozem, de hond van hun zoon. “Hij weet de weg naar de brokjes feilloos te vinden,” lacht meneer.

Hun diamanten huwelijk hebben ze op hun trouwdag met een etentje gevierd. “Gezellig met wel zestig gasten bestaande uit familie, vrienden, kennissen en buurtgenoten.” Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr brengt eerder die dag de felicitaties namens het gemeentebestuur. Met de woorden ‘Ik werd gelokt door de prachtige bruidsfoto aan de rode loper’ overhandigt zij een presentje. Mevrouw deelt de burgemeester mede: “Het werk van de buurt. Versieringen voor onze 60-jarige trouwdag vond ik niet nodig, maar toen ik het resultaat eenmaal zag, heb ik toch een traantje weggepinkt.” 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief