Arlette (links) en Tessa.
Arlette (links) en Tessa. Foto: Weekblad de Bode
AAN DE KEUKENTAFEL

Arlette en Tessa van der Linden van Zus & Zo en Donker & Blond

Door: Olaf Knook Rubriek

Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij ‘s nachts van wakker? In ‘Aan de keukentafel met...’ gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Arlette en Tessa van der Linden van Zus & Zo en Donker & Blond.

Jullie zijn vanaf het begin van jullie ondernemerschap zakenpartners. Hoe is dat gelopen?

Arlette: “Eigenlijk zijn we met elkaar in contact gekomen toen we op de hotelschool zaten, via onze mannen. Onze mannen zijn broers. Wij hadden zo’n leuke klik dat we al snel vriendinnen werden.”

Tessa: “Wij hadden wel de ambitie om iets op te starten in de horeca, maar wilden niet alle avonden en in het weekend werken. We wilden ook allebei een gezin, dat wisten we ook al van elkaar. De vraag was, ga je het alleen doen of samen met iemand? Nou, dan liever niet alleen, gelukkig zijn we samen een hele goede match. Mijn vader was al ondernemer en onze schoonouders ook. Mijn zwager Wilfred is ook ondernemer, hij zag in Etten-Leur een mooi pand.”

Tessa tegen Arlette: “Jij had al een gezin, dus we hadden eigenlijk wel de wens om voor onszelf te beginnen. Ik zat op dat moment in de avondhoreca, dan heb je wel ieder weekend de wens om dat in de toekomst anders te doen.”

Arlette: “Bij het bestaande winkelcentrum kwam een nieuw deel met winkels en horeca. We zijn met onze mannen plannen gaan bedenken. Wilfred ziet altijd veel kansen en we hebben gekeken in wat voor vorm we de nieuwe ideeën konden gieten. We hebben toen wel de keuze gemaakt om ook een stukje vlaaiwinkel in ons lunchcafé te plaatsen. Al snel waren we te klein en hebben we afscheid genomen van de vlaaien.”

Twee kapiteins op het schip. Is dat ideaal? 

Arlette: “Ik denk dat we elkaar wel heel erg aanvullen, we zijn wel allebei echt doeners, het liefst staan we op de werkvloer. En we hebben nu twee zaken. Dat is ideaal. We zijn altijd wel ergens.”

Tessa: “Onze denkwijze is hetzelfde! Op het moment dat ik er niet ben, dan weet ik dat het bedrijf door draait, zoals ik zelf ook de keuzes zou maken.”

Arlette: “We doen de administratie grotendeels zelf, ik doe de betalingen, Tessa maakt de facturen. En misschien wisselen we nog een keer, maar het loopt heel soepel. We komen altijd tot een goede oplossing.”

Je gaat een lening afsluiten voor je eerste zaak, een stukje onzekerheid in.

Arlette: “Uiteindelijk ga je er met je hele hebben en houden in, we hebben nog een lening afgesloten bij onze ouders en zelfs onze huizen als onderpand. We hebben altijd aan onze verplichtingen kunnen voldoen. Wij zaten elk half jaar met de accountant en dan zei ze: jullie doen het goed. In het begin telden we alle lunches, maar dat doen we nu gelukkig niet meer.”

Tessa: “Eigenlijk waren we gewoon jonge honden. Wat overbleef maakte niet zoveel uit, als we maar plezier hadden.” 

Arlette bevestigd dat. “We zijn blij met de lunchtrend, want mensen dachten in het begin gaan ze alleen daghoreca doen? Daar kun je toch niet van leven? De trend is gelukkig veranderd, meer lunch, meer high tea, zakelijk zijn er ook meer lunches buiten de deur. Dus voor ons de beste stap die we konden nemen.”

Jullie zijn nu geen jonge honden meer. Hoe zou je jezelf nu omschrijven?

Arlette: “We zouden nog wel dezelfde jonge honden van vroeger willen zijn, maar de spiegel zegt ons soms iets anders. We hebben nu wel meer ervaring, allebei. Corona was heel heftig, het was mooi dat we samen waren, maar er was geen uitzicht. Ons ondernemerschap werd op de proef gesteld. Het moment dat we weer open mochten wisten we: we gaan het doen en blijven het doen!” 

Tessa vult aan: “Jazeker! De drive is er nog steeds, maar de rugzak wat voller.”

Wat is het geheim van een mooie carrière en een druk gezinsleven?

Arlette: “Onze mannen zijn ook druk, maar thuis zijn we een team. We zijn bezige bijen en hebben veel energie. Al is de vrijdag soms wel heftig, dan hebben we een lange dag. We zijn dan tot ‘s avonds open.

Tessa: “We zijn ook allebei heel blij met de oma’s en de opa’s. Dat is echt een cadeautje wat ze allemaal voor ons doen.”

Druk druk druk... En dan begin je met een tweede zaak?

Arlette: “Daar was Wilfred weer. Hij zag een vrij oud pand, we liepen in het donker naar huis. Zegt hij: Kom hier eens staan, zie je het niet voor je? Een mooie horecazaak hier. Wij zagen het toen nog even niet.”

Tessa: “We waren eerder bezig geweest met plannen in een ander dorp, maar dat was niet ideaal. Toen zijn we gaan denken en rekenen. Dit was een winkelpand, maar met onze mooie ideeën, zeker om te toveren naar een prachtig horecapand. We kregen in september de sleutel en gingen in december open.”

En ook weer een flinke investering, toch?

Tessa: “Eigenlijk hadden we al hele fijne banden met de Rabobank, onze naam was al opgebouwd. Dus we kregen vrij snel de financieringsmogelijkheden om het voor elkaar te boksen.”

Heeft Donker & Blond een andere formule? 

Arlette: Qua tijden zijn we met beide zaken tijdens de openingsuren van het Winkelcentrum geopend. We wilden niet dezelfde kaart, toch iets anders. We hebben ook een andere interieur stijl toegepast.”

Tessa: “Bij Zus & Zo heb je dat gasten uitgebreider gaan lunchen, bij Donker & Blond kiezen ze voor een wat snellere lunch of een kopje koffie met wat lekkers.”

Jullie zijn mede afhankelijk van het winkelend publiek, je ziet dat de winkelstraten minder druk zijn, is dat een bedreiging?

Tessa: “Wij denken dat er veel online geshopt wordt, gelukkig wordt ons winkelcentrum goed bezocht en kunnen ze bij onze locaties altijd terecht voor een koffietje of iets lekkers.”

Arlette: “We horen vaak van mensen: wat een leuk centrum. Voor ons is het heel normaal, we zijn hier iedere dag. Maar het is hier wel persoonlijker dan in Breda of Roosendaal. Je wordt hier niet in het Engels aangesproken. Bij ons staat service op één, koffie smaakt echt anders als hij met een lach gebracht wordt.”

Stel dat Wilfred nog een pandje ziet?

Tessa: “We zijn blij met hoe het nu is. Maar dat wil niet zeggen dat er nooit verandering in komt.”

Met wie zouden jullie aan de keukentafel willen zitten?

Arlette: “Linda de Mol, dat vind ik toch wel een inspirerende vrouw die houdt veel ballen omhoog.”

Tessa: “Ik kom er wel bijzitten bij Linda de Mol. Maar ik ben ook benieuwd hoe ze het bij Meijer doen in Breda, met al die zaken en zoveel personeel.

Paspoort
Naam: Tessa van der Linden
Bedrijf: Lunchcafé Zus & Zo en Donker & Blond
Opleiding: Hotelschool
Privé: Getrouwd met Marcel, kinderen: Morris (14) Sep (12) en Loïs (8)
Hobby’s: Afspreken met vrienden, sporten met Arlette en tijd doorbrengen met de kinderen.

Naam: Arlette van der Linden
Bedrijf: Lunchcafé Zus & Zo en Donker & Blond
Opleiding: Hotelschool
Privé: Getrouwd met Wilfred, kinderen: Myrthe (22), Anouk (20) en Milan (15)
Hobby’s: Sporten, wandelen en met familie & vrienden leuke dingen doen



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief