Karate examengroep van Yanagi Dojo.
Karate examengroep van Yanagi Dojo. Foto: Christel Schiphorst

Karate Examen Steenbergen: ‘In je koppie moet je groeien en grenzen verleggen’

Algemeen

STEENBERGEN - Bij Karate Steenbergen vond onlangs een uitgebreid examen plaats, waar zowel jeugdige als volwassen karatebeoefenaars hun vaardigheden konden demonstreren en evalueren onder leiding van Sensei Lia Vlietland. 

Op zondag 14 april vond bij Karate Steenbergen een aanzienlijk examenevenement plaats, waarin zowel de jeugd als de volwassenen de kans kregen om hun vaardigheden te demonstreren en te laten evalueren. Onder leiding van Sensei Lia Vlietland werden de jonge karatebeoefenaars, variërend in leeftijd van 7 tot 12 jaar, uitgedaagd om hun kennis en technieken te tonen die ze gedurende het afgelopen jaar hadden verworven. Later op de ochtend was het de beurt aan de volwassenen om te laten zien wat ze waard waren.

Een groep van 19 kinderen stond klaar om verschillende gradaties van bekwaamheid te behalen, variërend van witte tot oranje en blauwe banden. Het examen werd nauwlettend gevolgd door Shihan (grootmeester) Paul Lorist van Gouken Dojo uit Arnhem, die ervoor zorgde dat het proces eerlijk en rigoureus verliep. De beoordeling omvatte diverse fysieke proeven zoals uithoudings- en krachttesten, naast de nauwkeurige uitvoering van karatetechnieken, waaronder stoten, weringen en trappen. Voor degenen die de oranje band en hoger wilden behalen, waren ook kata’s vereist, een reeks gestileerde gevechtshandelingen.

Naast individuele prestaties in techniek, werd ook de vaardigheid in het sparren, een integraal onderdeel van het kyokushinkarate, beoordeeld. De aanwezigheid van talloze ouders en grootouders bij de Knotwilg getuigde van de belangstelling en steun voor de karateaspiraties van hun kinderen.

Een hoogtepunt van het examen was de traditionele breektest, waarbij de deelnemers, in overeenstemming met de karatetraditie, planken moesten breken. Dit vereiste niet alleen fysieke kracht, maar vooral opperste concentratie en technische vaardigheid. Ondanks de uitdaging wisten alle kinderen met succes de planken te breken na één of meerdere pogingen, wat resulteerde in de toekenning van verschillende oranje banden en één blauwe band, evenals vele strepen.

Drie uur durend examen
Het examen voor de volwassenen, dat meer dan drie uur duurde, was evenzeer intensief en veeleisend. Naast de karateka’s van Yanagi Dojo waren er ook leerlingen van dojo’s uit de omliggende regio aanwezig, die dienden als sparringspartners. De volwassenen streefden naar het behalen van zwarte strepen op hun banden, met sommigen die rechtstreeks van een witte naar een oranje band gingen.

Na intensieve training en toewijding behaalden Mathias Esser, Carolien van Poortvliet, Jasper Dingenouts en Rene Bleijlevens hun oranje band, terwijl Evert Obels een oranje band met streep verdiende. Rutger de Nooij werd beloond met een gele band met streep na vele uren van zowel trainen als lesgeven, terwijl Gladys Boekestein de bruine band verdiende.

Een dik 3 uur durend examen met veel techniek en vechten waarbij mentaal en fysiek de grenzen werden behaald. En dat is ook bedoeling benadrukt Sensei Lia: “Vooral in je koppie moet je groeien en grenzen verleggen. Flink doordouwen dus. Ook dat kweekt respect naar elkaar, dat is niets voor niets.”

Indrukwekkende breektest
Het examen werd afgesloten met een indrukwekkende breektest, waarbij Rutger en Gladys spectaculair demonstreerden hoe ze om konden gaan met stress en overtuiging om hun doel te bereiken.

Alle informatie over Karate Steenbergen is terug te vinden op www.karatesteenbergen.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief