Afbeelding
Foto: Gemeente Tholen

Koningin Julianaschool uit Sint Philipsland derde in Textiel Race

Door: Olaf Knook Algemeen

SINT PHILIPSLAND - De leerlingen van groep 8 van de Koningin Julianaschool zijn derde geëindigd in de Textiel Race. Deze race was een wedstrijd tussen tien basisscholen op de Bevelanden en Tholen, waarbij ze streden om zoveel mogelijk textiel in te zamelen. De kinderen uit Sint Philipsland hebben in totaal 1405 kilo aan textiel ingezameld en daarmee een prijs van 50 euro voor de school gewonnen.

Vier weken lang zijn tien basisscholen uit de Bevelanden en Tholen de strijd aangegaan tegen oude textiel. De resultaten waren indrukwekkend: gezamenlijk slaagden ze erin om in totaal 14.253 kilo oud textiel te hergebruiken of te recyclen. Twee scholen uit onze gemeente hebben deelgenomen: De Geluksvogel uit Tholen en de Koningin Julianaschool uit Sint Philipsland.

1405 kilo ingezameld in Sint Philipsland

De winnaar van de Textiel Race is OBS de Eendracht uit Hansweert, met een inzameling van 2006 kilo textiel en 135 reparaties. In totaal zijn er tijdens de Textiel Race door alle scholen 462 reparaties uitgevoerd en vonden er 6 kledingruil evenementen plaats. Bovendien zijn er meer dan 70 textielitems via Marktplaats doorgegeven, waardoor ze een tweede leven kregen.

De Koningin Julianaschool uit Sint Philipsland heeft 1405 kilo textiel ingezameld, 52 kledingreparaties uitgevoerd, 17 keer kleding doorgegeven via Marktplaats/Vinted en één keer een kledingruil gehouden in de klas. Daarmee zijn ze op de derde plaats geëindigd.

Over de Textiel Race

De Textiel Race stimuleert leerlingen om op een duurzamere manier met hun textiel om te gaan, zoals het repareren, hergebruiken of inleveren ervan in textielcontainers. Momenteel wordt in Nederland nog meer dan de helft van het gebruikte textiel bij het restafval gegooid, waardoor het niet hergebruikt of gerecycled kan worden.

De Textiel Race De Bevelanden en Tholen is een initiatief van het O.L.A.Z. (Samenwerking van Zeeuwse gemeenten op het gebied van afvalverwijdering), in samenwerking met Curitas en de Zeeuwse Reinigingsdienst (ZRD).



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief