Afbeelding
Foto: Publiek domein.

Onderzoek naar Amerikaanse bommenwerper voor de kust

Door: Redactie Algemeen

VLISSINGEN – Op 15 april 2024 begint de Defense POW/MIA Accounting Agency (DPAA) uit de Verenigde Staten in samenwerking met Trident Archeologie een project voor de kust van Domburg met als doel het lokaliseren en bergen van vermiste Amerikaanse militairen. De vermisten houden verband met een B-24 H Liberator die op 5 november 1943 buiten Domburg in zee stortte. 

De crashlocatie is sinds 2009 bekend en na uitgebreid onderzoek in 2019 heeft de DPAA besloten dat de kansen om stoffelijke resten op de locatie aan te treffen voldoende zijn om deze zoekactie te organiseren. Het project vind plaats tussen 15 april en 3 mei 2024. Eventuele resultaten zullen ruimschoots na afsluiting van het veldwerk door DPAA gedeeld worden. 

Missing in action

De Duik- en Demonteergroep van de Koninklijke Marine heeft in 2009 al ter plaatse onderzoek uitgevoerd. Aan de hand van het serienummer van een boordwapen en het Missing Air Crew Report zijn de vliegtuigwrakdelen geïdentificeerd als zijnde afkomstig van een Amerikaans B-24 H bomenwerper. Van de bemanning van dit vliegtuig staan nog tweemensen als vermist (missing in action) opgegeven. Om te voorkomen dat er gedoken wordt op het wrak hebben de gemeenten Vlissingen, Veere en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat destijds een duikverbod ingesteld op de locatie van het vliegtuigwrak. 

Identificatie

Het wrak is afgedekt met een laag zand, zodat de mogelijk aanwezige stoffelijke resten niet verstoord konden raken of verloren konden gaan voor later onderzoek. Nu, 15 jaar later, wordt de zoektocht naar de vermiste militairen door DPAA hervat. In de aanloop naar en tijdens de werkzaamheden, is wellicht activiteit op de Noordzee zichtbaar. Wanneer er stoffelijke resten worden gevonden, zal het nog lang duren voordat er duidelijkheid is over eventuele identificatie. De onderzoeksresultaten worden eerst gedeeld met eventuele nabestaanden voordat erover wordt gecommuniceerd. DPAA maakt onderdeel uit van het Amerikaanse Ministerie van Defensie en zet zich in voor het terughalen van krijgsgevangenen en vermiste personen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief