De nieuwbouw van de Parelburcht aan de Van Visvlietstraat.
De nieuwbouw van de Parelburcht aan de Van Visvlietstraat. Foto: Joep Bremmers

Zorgen om Oost-Souburgse basisscholen en kinderopvang

Door: Joep Bremmers Algemeen

OOST-SOUBURG – Ouders, kinderen, teamleden en medezeggenschapsraden van basisscholen de Tweemaster en de Parelburcht en de Kinderopvang Walcheren (KOW) maken zich zorgen over de nieuwbouw van de scholen en de kinderopvang. Ze hebben een brief geschreven aan de Vlissingse gemeenteraadsleden over vermeende gebreken aan de nieuwbouw, waarbij al de nodige fouten zijn gemaakt. Ook vragen ze zich in de brief af wanneer de nieuwe scholen nu eindelijk eens worden opgeleverd en of die scholen wel veilig gebouwd zijn.

De bouw en oplevering van de nieuwe basisscholen is inmiddels een gebed zonder eind aan het worden. Nadat de nieuwbouw van de Tweemaster aan de Jan de Priesterlaan aanvankelijk verkeerd om werd gebouwd blijken na het herstel van deze fout er nog meer bouwperikelen aan het licht te komen. Sinds december 2023 zijn er bij de bouw van beide scholen weinig activiteiten meer te bespeuren. Hoewel wethouder Coen Bertijn er nog steeds vanuit gaat dat de scholen na de zomervakantie in gebruik kunnen worden genomen zijn er bij het personeel en medezeggenschapsraden van de basisscholen grote zorgen over de oplevering van de gebouwen.

Veiligheid

“Ondanks de langverwachte vooruitgang in dit proces zijn er bij ons gerede twijfels ontstaan over de veiligheid en functionaliteit van onze nieuwe gebouwen,” schrijven de scholen in een brief aan de Vlissingse gemeenteraadsleden. “Wij hebben vernomen dat bij de verschillende keuringen veel gebreken zijn geconstateerd. Als de scholen op korte termijn worden opgeleverd, roept dit de vraag op of de uiteindelijke kwaliteit van de gebouwen met een duurzaam gebruik zonder veiligheidsrisico’s kan worden gegarandeerd.” Zo zou bij de nieuwbouw van de Parelburcht aan de constructiefouten zijn gemaakt bij de bouw van de trap, hetgeen een gevaarlijke situatie oplevert.

Tijdelijke huisvesting

Ook wijzen de scholen er in hun brief op dat de tijdelijke huisvesting aan de Roerstraat en de Dongestraat te wensen overlaat. “De huidige tijdelijke huisvestingen voldoen niet aan de huidige eisen en daarom is het van belang de nieuwe gebouwen zo spoedig mogelijk te kunnen betrekken. Tegelijkertijd moeten wij er zeker van kunnen zijn dat onze kinderen in een veilige omgeving kunnen leren en opgroeien.” Zowel de Partij Souburg-Ritthem als de POV hebben inmiddels vragen over de nieuwbouw en oplevering van de scholen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief