Zo moet het wijkgebouw van Mae Uku er uit komen te zien.
Zo moet het wijkgebouw van Mae Uku er uit komen te zien. Foto: Mae Uku

Mae Uku gaat nu echt verbouwen

Door: Joep Bremmers Algemeen

OOST-SOUBURG – Het heeft wat voeten in aarde gehad, maar het gebouw van de Stichting Mae Uku in de Molukse wijk gaat nu toch echt gerenoveerd worden. “We zijn in 2018 begonnen met gesprekken met de gemeente om het gebouw over te kunnen nemen,” brengt Theo Izaac van Mae Uku in herinnering. “Sinds 6 september vorig jaar hebben we het pand in eigendom en is alles in gang gezet en begin mei beginnen we met de verbouwing.” 

Er is jarenlang geen groot onderhoud aan het gebouw van Mae Uku gepleegd, en dat is te zien. De betimmering aan de buitenkant van het gebouw ziet er troosteloos uit en ook binnen mag er wel wat gebeuren. “Voor de buitenkant hebben we een aannemer en vanbinnen gaan we zelf aan de slag met vrijwilligers,” vertelt Izaac. “We hebben, buiten de vrijwilligers die het wijkgebouw draaiende houden, nu zo’n dertig vrijwilligers voor de verbouwing. Maar we kunnen er natuurlijk altijd nog meer gebruiken want er moet veel gebeuren.”

Aanbouw

Zo wordt er een stuk aangebouwd, binnen verdwijnen de radiotoren en komt er een ander verwarmingssysteem en de keuken wordt flink aangepakt. “Bij veel feesten wordt er flink Moluks eten gekookt en we kunnen wel een grotere keuken gebruiken.” Het stuk dat wordt aangebouwd gaat gebruikt worden als opslag. Izaac: “Ook de toneelvereniging uit Oost-Souburg zou het gebouw graag gebruiken, en dan hebben we opslag nodig waar ze hun spullen kunnen zetten. Ook gaan we de toiletgroep vernieuwen en ook toegankelijk maken voor invaliden.”

Midzomerfeest

Als alles volgens planning verloopt moet de verbouwing begin oktober van dit jaar zijn afgerond. “We hebben verschillende subsidies aangevraagd bij het Oranjefonds, VSB Fonds, het Rabobank Coöperatiefonds, een verduurzamingssubsidie van Dumava en bijdragen van de gemeente Vlissingen, de provincie en Europa.” De buitengevel en het dak worden geïsoleerd en in de toekomst komen er mogelijk ook nog zonnepanelen. De verbouwing brengt één nadeel met zich mee: het traditionele Midzomerfeest dat dit jaar voor de veertigste keer zou worden gehouden gaat niet door. Izaac: “Door de bouwwerkzaamheden konden we de veiligheid niet garanderen, daarom hebben we moeten besluiten om dit jaar geen Midzomerfeest te organiseren. Maar dan vieren we het volgend jaar extra groot.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief