Afbeelding
Foto: Pixabay

Hartstichting en KNVB maken voetbalvelden hartveilig

Door: Redactie Algemeen

VLISSINGEN - Iedere dag krijgen 47 mensen een hartstilstand. Het is van levensbelang dat er binnen 6 minuten gereanimeerd wordt. Ook op en rondom voetbalvelden komt het voor dat iemand een hartstilstand krijgt. Daarom gaan de Hartstichting en de KNVB, samen met de Nederlandse Reanimatie Raad, zoveel mogelijk amateurvoetbalclubs helpen hun vereniging hartveilig te maken.    

De Hartstichting biedt samen met de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR) alle circa 2800 amateurvoetbalverenigingen reanimatiecursussen aan voor 6 leden die vaak aanwezig zijn op de club. Daarnaast krijgen de clubs van de Hartstichting en de KNVB ondersteuning bij het toegankelijk maken van hun AED of hulp bij het aanschaffen, het plaatsen en onderhoud van de AED.    

Reanimatietrainingen

Veel voetbalclubs hebben al een AED, maar vaak is deze niet direct te gebruiken omdat de AED bijvoorbeeld te ver weg of in een afgesloten ruimte hangt. Voetbalclubs die hun club (nog) hartveiliger willen maken kunnen zich vanaf vandaag via de KNVB aanmelden op www.hartveiligvoetballen.nl. De reanimatietrainingen worden door de Hartstichting met de Nederlandse Reanimatie Raad gegeven op locatie van de voetbalclub tegen een gereduceerde vaste prijs van 150 euro voor 6 cursisten. Op dit bedrag geeft de Hartstichting eenmalig 50 euro korting per club. Deelnemers van de reanimatiecursus leren hoe je een hartstilstand herkent, hoe je moet reanimeren en hoe je een AED gebruikt. “Het is geweldig dat de KNVB samen met de Hartstichting voetbalclubs hartveilig gaat maken, want op deze manier kunnen we levens redden”, zegt Hans Snijder directeur van de Hartstichting. “We roepen dan ook alle voetbalclubs op zich aan te melden voor een reanimatietraining.”   

Hartstilstand

Bij de Amstelveense voetbalclub R.K.S.V. RODA ‘23 weten ze als geen ander hoe cruciaal snel handelen is. De 22-jarige Julian die tijdens een training een hartstilstand kreeg werd gered dankzij het snelle en adequate handelen van zijn clubgenoten. Direct werd 112 gebeld, gestart met reanimeren en een AED ingeschakeld.  Bondsarts Edwin Goedhart (KNVB) ziet graag dat clubs over een AED beschikken. Maar dat alleen is niet voldoende. Goedhart: “Is er een AED die regelmatig gecontroleerd wordt en waarvan iedereen weet waar die hangt? Zijn er daarnaast genoeg leden die weten wat je moet doen bij een hartstilstand en hoe je de AED bedient? Zorg als vereniging dat je in beeld hebt hoe goed voorbereid je bent als er echt een hartstilstand ontstaat.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief