De op- en overslag van ammoniak, methanol en biobrandstoffen zoals die er uit moet komen te zien.
De op- en overslag van ammoniak, methanol en biobrandstoffen zoals die er uit moet komen te zien. Foto: Evolution Terminals

‘Breng veiligheidsrisico’s van Evolution Terminals beter in beeld’

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN-OOST - De Commissie voor de milieueffectrapportage wil dat er nog eens beter wordt gekeken naar de milieugevolgen die de bouw van Evolution Terminals in Vlissingen-Oost met zich meebrengt. Evolution Terminals wil een tankterminal realiseren voor de overslag van ammoniak, methanol en biobrandstoffen. De terminal moet een opslagcapaciteit van 850.000 kubieke meter krijgen.

De beschrijving van de milieueffecten van de bulk op- en overslag van ammoniak, methanol en biobrandstoffen vraagt om meer diepgang. Dat schrijft de Commissie in haar advies aan de provincie Zeeland. In de aanloop naar een besluit over de omgevingsvergunning voor de nieuwe terminal in Vlissingen-Oost, heeft de provincie grondig onderzoek laten doen naar de milieugevolgen ervan. Dit onderzoek werd uitgevoerd in de vorm van een milieueffectrapport. Op verzoek van de provincie heeft een commissie de nauwkeurigheid en volledigheid van dit rapport getoetst.

Stikstofdepositie

De terminal, die gepland staat, brengt potentieel risico’s met zich mee voor andere bedrijven en de omliggende bewoners. In haar advies dringt de Commissie erop aan dat het project moet voldoen aan de meest recente veiligheidseisen. Ook wijst zij erop dat de veiligheidsrisico’s in de transportketen nog niet volledig in kaart zijn gebracht. De aanvoer van stoffen gebeurt via schepen, terwijl de afvoer kan plaatsvinden via (binnen)waterwegen, treinen of vrachtwagens. Daarnaast bestaat er nog onvoldoende zekerheid over de mogelijke effecten op het milieu, met name met betrekking tot stikstofdepositie en de bescherming van vogelsoorten. Om deze redenen adviseert de Commissie om eerst het milieueffectrapport te laten aanpassen alvorens een definitief besluit te nemen over de vergunningen voor Evolution Terminals B.V.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief