Afbeelding
Foto: Leonard Passchier

Zeeuwse Milieufederatie klaagt Nederlandse staat aan voor PFAS-verontreiniging

Door: Joep Bremmers Algemeen

MIDDELBURG - De Zeeuwse Milieufederatie heeft samen met toen andere belangenorganisaties de Staat der Nederlanden aangeklaagd voor de schadelijke gevolgen van PFAS-verontreiniging. De organisaties hebben Knoops’ advocaten in de arm genomen en de rechtszaak begint op 7 augustus bij de rechtbank in Den Haag. In de rechtszaak wordt onder meer verwezen naar de hoge concentraties PFAS in de Westerschelde.

PFAS is een verzamelnaam voor duizenden chemische verbindingen die door de mens zijn gemaakt en van nature niet in het milieu voorkomen. Inmiddels is er steeds meer bekend over de schadelijke gevolgen van PFAS voor de gezondheid van mensen, dieren en planten. Hoewel er veelal alternatieve stoffen voorhanden zijn om in de chemische industrie te gebruiken worden PFAS nog altijd geproduceerd en uitgestoten in de leefomgeving. De elf belangorganisaties, waaronder de Zeeuwse Milieufederatie, hebben zich verenigd om de Staat aan te spreken op het grove nalaten van de zorgplicht om burgers, dieren en het milieu te beschermen tegen de schadelijke effecten van PFAS-verontreiniging. Hoewel de Staat al geruime tijd op de hoogte is van de problematiek zijn er onvoldoende maatregelen genomen om de schade door PFAS te beperken en te voorkomen.

Westerschelde

Recente metingen wijzen op alarmerend hoge concentraties PFAS in het water van de Westerschelde en het Kanaal Gent-Terneuzen. Deze chemische stoffen worden geloosd door verschillende industriële complexen, wat een reëel gevaar vormt voor zowel mens, dier als plant. Ondanks de lang bestaande kennis over de risico’s van deze verontreiniging, blijven deze gevaarlijke stoffen dagelijks de Westerschelde binnenvloeien. Het is zelfs zo dat sommige bedrijven wettelijk toestemming hebben om deze schadelijke stoffen te lozen. PFAS verspreiden zich uiteindelijk niet alleen in het water, maar ook via zeenevel, waarbij PFAS zich hecht aan microscopisch kleine deeltjes die door de lucht zweven naar het omliggende land. Dit resulteert in verontreiniging van landbouwgronden en moestuinen. Het publiek staat machteloos tegenover deze situatie en heeft steeds minder vertrouwen om nog vis uit de Westerschelde te consumeren of erin te zwemmen. De Schelde is een afvoerputje geworden in plaats van een bron van leven, stelt de Zeeuwse Milieufederatie.

Verbod

De elf belangorganisaties die de rechtszaak zijn aangespannen eisen onder meer dat alle emissies van PFAS per direct worden verboden. Daarnaast willen de organisaties dat er maatregelen worden genomen om de blootstelling van de bevolking aan PFAS te reduceren en dat er grootschalig onderzoek wordt gedaan naar de effecten van blootstelling aan PFAS op de gezondheid van de Nederlandse bevolking. De rechtszaak begint om 7 augustus bij de rechtbank in Den Haag.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief