Afbeelding
Foto: Gemeente Steenbergen

De strijd tegen de eikenprocessierups gaat van start

Door: José van der Wegen Algemeen

GEMEENTE WOENSDRECHT De gemeente Woensdrecht start vrijdag 3 mei met de bestrijding van de eikenprocessierups. De gemeente kiest voor preventieve bestrijding om de overlast van de eikenprocessierups terug te dringen. Dit wil zeggen dat wanneer de bladontwikkeling van de eikenboom in volle gang is én de rupsen net uit het ei zijn gekomen, er gespoten wordt met een biologisch bacteriepreparaat. De bestrijding zelf kan ook enige hinder met zich meebrengen.

De bestrijding wordt door een gespecialiseerd bedrijf gedaan, dat in enkele weken tijd grote aantallen eikenbomen in Nederland moet behandelen. Zij werken dan ook met een strakke planning, waarbij dag en nacht gewerkt wordt. In de nachtelijke uren richt men zich met name op bomen in het buitengebied, maar het is niet uit te sluiten dat er enige licht- of geluidsoverlast in de woonwijken zal zijn. Dit is echter van korte duur en de gemeente vraagt dan ook om begrip als deze situatie zich voordoet. In totaal worden in de gemeente Woensdrecht zo’n 3.500 eikenbomen preventief behandeld. Daarbij wordt extra aandacht besteed aan eikenbomen langs doorgaande fietspaden en ook de locaties waar in het verleden veel overlast is geweest van de eikenprocessierups. 

Voor de bestrijding een biologisch bacterie preparaat (Xentari WG) gebruikt, waardoor alleen de rupsen worden gedood. Hierbij wordt het jonge blad waarvan de jonge rups afhankelijk in deze fase, behandeld. In de maag van de rups ontstaat na het eten van het behandelde blad een reactie waardoor de rups sterft. Daarbij is vooraf gekeken op basis van informatie van de vlinderstichting of er beschermde vlindersoorten aanwezig zijn. Als dit het geval is zal geen bespuiting op die plek plaatsvinden. Het bacteriepreparaat is veilig voor mens en dier, maar gezien het irriterende karakter van het middel, wordt aangeraden om je niet in de nevel te begeven en dieren niet onder te bespuiten bomen te laten grazen tijdens de spuitwerkzaamheden. Naast het preventief behandelen van de eikenbomen stimuleert de gemeente ook de aanwezigheid van natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups, bijvoorbeeld door bermen minder te maaien of bloemenmengsels in te zaaien. U kunt uw eigen tuin ook insectvriendelijk inrichten of bijvoorbeeld vogelnestkastjes ophangen. Daarnaast zorgt de gemeente bij de aanplant van nieuwe bomen voor diversiteit, zodat een plaag minder makkelijk kan ontstaan dan wanneer er van één soort boom heel veel bij elkaar staan.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief